Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Edin Suljagić, dermatovenerolog: Usavršavanje na evropskim klinikama

15.10.2012. 09:42 / Izvor: eKapija.ba

Doktor Edin Suljagić, vlasnik Dermatološko kozmetičkog centra Farah, rođen je 22.11.1962. godine u Tuzli gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet završio je u Tuzli 1988. godine u redovnom roku sa prosječnom ocjenom 9,31 kao najbolji student generacije. Pripravnički liječnički staž odrađuje u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli. Dr. Edin Suljagić je upisao postdiplomski studij 1989. godine i u martu 1993. odbranio je magistarski rad pod nazivom "Učestalost i distribucija tumora kože". Specijalizaciju uspješno polaže u martu 1997. i od tada se počinje baviti korektivnom dermatologijom na Odjelu za medicinsku kozmetologiju Klinike za kožne i spolne bolesti UKC-a Tuzla. Tokom specijalizacije više puta boravi na stručnom usavršavanju na najpoznatijim evropskim dermatovenerološkim klinikama.

Doktorsku disertaciju pod nazivom "Uticaj psihičkih faktora na nastanak i tok psoriasis vulgaris" odbranio je 28. maja 1999. Prateći evropske kongrese dermatovenerologa učestvuje na brojnim kongresima (Zagreb, Opatija, Cavtat, Ljubljana, Rogaška Slatina, Ženeva, Minhen, Budimpešta, Pariz, London, Trst, Prag, Firenca, Barcelona, Regensburg, Insbruck....) Dobitnik je brojnih nagrada za najbolje prezentacije. Tokom 2002. boravio je više puta na Klinici za plastičnu hirurgiju i Klinici za kožne i spolne bolesti Kliničko bolničkog centra u Ljubljani na usavršavanju za primjenu botulinusnog toksina (BOTOX) za dermatološke indikacije. Na Katedri za dermatovenerologiju Medicinskog fakulteta u Tuzli biran je 1999. za docenta, a u martu 2010. godine za vanrednog profesora. Profesor je i na katedri za dermatovenerologiju na Visokoj zdravstvenoj školi. Član je federalne Komisije za polaganje specijalističkog ispita iz dermatovenerologije te komisije za odbranu magisterija i doktorske disertacije. Osnivač je i utemeljitelj Dermatološko kozmetičkog centra Farah koji je sa radom počeo 1998.

2001. god. aktivno počinje da se bavi primjenom lasera u dermatologiji. Među prvima u regiji primjenjuje najnovije tehnologije i spoznaje iz područja dermatovenerologije, estetsko – korektivnih zahvata i primjene lasera. Do danas je bio na brojnim usavršavanjima iz oblasti laserske dermatologije u poznatim europskim klinikama u Trstu, Pragu, Roterdamu, te kontinuirano provodi daljnje usavršavanje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti