Edo Maajka: Odrastao sam i sazrio na mikrofonu

03.06.2014. 13:59 / Izvor: Oslobođenje
Edo Maajka: Odrastao sam i sazrio na mikrofonu

Brčko, Zagreb, Tel Aviv. Zajednički nazivnik: Edo Maajka. Najomiljeniji reper ovih prostora dolazi na Mostar Summer Fest pokazati nam da je još naš - balkanski, iako je adresa izraelska.

Brčko, Zagreb, Tel Aviv. Zajednički nazivnik: Edo Maajka. Najomiljeniji reper ovih prostora dolazi na Mostar Summer Fest pokazati nam da je još naš - balkanski, iako je adresa izraelska. I zato ćemo svi s Edom 28. juna fu-rati no sikiriki style.

Edo, kako ste, što se radi?

- Dobro sam, žena, djeca, pelene i tako to...

• Kakav je život u Tel Avivu? U kojoj mjeri napeta bliskoistočna situacija utječe na svakodnevni život? Preko televizije stekne se dojam da je Izrael policijska država.

- Pa jest i policijska država i vojna: sigurnost je najhitnija stavka. Tel Aviv je odličan, more, plaže, ljudi su fini, ali ima i šupaka - kao i svugdje.

Ljubavne pjesme

Mahir i Alma je prelijepa ljubavna pjesma s tužnim krajem. Zašto nema više takvih, pa makar i s tužnim završetkom?

- Imam mali problem s ljubavnim pjesmama, tako da sam se dosad izvlačio na to da rep nije baš medij za ljubavne pjesme.

Nešto više od deset godina epohalnog, prvijenca "Slušaj mater". Kako gledate na, od tada, pređeni put: i glazbeno i na osobnom planu?

- Za opisati to trebala bi mi knjiga. Puno se toga dogodilo na svim nivoima mog života, puno uspona i padova, sela i gradova... (smijeh) Mogu slobodno reći da sam odrastao i sazrio na mikrofonu.

Što mislite kakva je budućnost hip-hopa na ovim našim prostorima? Ima li mladih izvođača koji su spremni preuzeti odgovornost, i daje li se mladima šansa uopće?

-Mladima se ne daje šansa ni za što. Nebitno koji oblik glazbe da radiš, sve ovisi o tebi i tvojoj snalažljivosti jer kod nas izdavaštvo koje ulaže u izvođače nikad nije funkcioniralo. Što se tiče hip-hopa, mislim da se dosta radi: Frenkie je izdao EP s Billa-inom, uskoro će izaći album od Kontre kojeg ja očekujem s nestrpljenjem - nekoliko je stvari koje sam čuo genijalno i riječ je o jako darovitom nabrajaču. Nadam se da nece proti nezapaženo kao genijalni albumi Sanija iz Zenice. Regionalno je slika još bolja: Beograd će ove godine izbaciti dosta novih albuma i izvođača, u Hrvatskoj su Dječaci i Kiša metaka uradili nevjerojatan posao i najavili novi dalmatinski val repera koji su već poharali klubove u regiji.

Sreća

Postali ste otac prije nešto više od dvije godine. Kakav je osjećaj biti tata?

- Odličan. To je posao s punim " radnim vremenom i s toliko beneficija da mi je jako teško objasniti riječima takvu sreću.

Što raja može od Vas očekivati na Mostar Summer Feštu?

- Očekujte energični nastup, provest ću vas kroz sve albume i najaviti neke nove stvari, dolazim sa Dl Soulom, Frenkie je back up, znači nema slabih karika.

Uskoro nove pjesme

Edin Osmić, poznatiji kao Edo Maajka, rođen je 1978. u Brčkom (BiH). Na prijelazu milenija Edine de-mo-pjesme "Minimalni rizik" i "Mahir i Alma" postaju hitovi zagrebačke demo-scene na emisiji Radija 101 Demo Blackout, te mu donose ponude nekoliko izdavačkih kuća, nakon čega potpisuje za Menart. Njegov prvijenac "Slušaj mater" izlazi 2002. i Edo postaje najbolji nevvcommerte godine na području Hrvatske, BiH, ali i na prostorima Slovenije, Srbije i Makedonije je odlično prihvaćen. Zagrebački producenti Blackout ekipe Dash, Koolade, Shot, a kasnije i Baby Dooks su zahvalni za beatove i ritmove na svim njegovim albumima, samim time Edo postaje novo ime Blackouta. Svojim drugim albumom 'INo Sikiriki", Edo potvrđuje status jednog od najboljih MC-a Balkana. Nastupa s pratećim bendom Lexaurini ili s dj Soulom, DJ Olidobolli, u skoro svim gradovima ex-YU i po mnogim klubovima i festivalima Europe. Treći album "Stig'o ćumur" mu donosi, kao i prethodni albumi, mnoštvo nagrada i pohvala u medijima. Radi glazbu za film Srđana Vuletića "Ljeto u zlatnoj dofcnf', te hip hop mjuzikl Prosjačka opera" za tuzlanski teatar. U zadnje vnjeme baca se u produkciju i pravljenje beatova za druge, te surađuje s tuzlanskim umjetnikom Damirom Avdićem. Rade na pjesmama koje bi trebale uskoro vidjeti svjetlo dana.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti