Elizabeta Josipović, vlasnica i direktorica kompanije Sconto-Prom

01.07.2013. 14:31 / Izvor: eKapija.ba
Elizabeta Josipović, vlasnica i direktorica kompanije Sconto-Prom

Elizabeta Josipović, vlasnica je i direktorica jednog od vodećih regionalnih proizvođača namještaja, kompanije SCONTO-PROM d.o.o. sa sjedištem u Prijedoru.

Elizabeta Josipović, vlasnica je i direktorica jednog od vodećih regionalnih proizvođača namještaja, kompanije SCONTO-PROM d.o.o. sa sjedištem u Prijedoru.

SCONTO-PROM se bavi proizvodnjom tapaciranog namještaja i namještaja od punog drveta. Ova firma je jedan od dva glavna dobavljača presvlaka za tapacirani namještaj poznatog švedskog proizvođača IKEA, za kojeg se na godišnjem nivou pravi 1.500.000 komada presvlaka. Za IKEU se takođe u fabričkom postrojenju SCONTO-PROMa u Ključu od septembra 2011. godine proizvode i drvene stolice.

Prije rata Elizabeta Josipović je radila kao mašinski inžinjer za jednu banjalučku kompaniju. Poslijeratni proces tranzicije uspostavljao je i nova pravila poslovanja, a takozvani „sigurni poslovi“ više nisu postojali. Sagledavši novonastalu situaciju, Josipovićeva je 1998. odlučila da i sama krene u nešto novo i neizvjesno, te je uz pomoć ušteđevine i nekoliko bankarskih kredita u svom rodnom Prijedoru osnovala firmu SCONTO-PROM, sa samo tri uposlenika.

Od tada je ovo preduzeće naraslo i danas broji više od 600 zaposlenih u fabrikama koje se nalaze u Prijedoru, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Ključu. Prema riječima njegove direktorice i vlasnice, tajna uspjeha SCONTO-PROMa nalazi se i u činjenici  da se od samog nastanka mnogo sredstava ulaže u nove mašine i tehnologije, kako bi njihovi proizvodi uvijek bili novi i konkurentni na tržištu. U zadnjim godinama firma sve više sredstava ulaže i u osoblje, razvoj radne snage, menadžment i dizajn.

U cilju povećanja broja radnih mjesta i izvoza, SCONTO-PROM se u 2010. priključio velikoj grupi bh. drvoprerađivača koji su podržani programima koje vodi USAID-Sida FIRMA projekat.

FIRMA projekat pokrenuo i omogućio sklapanje sporazuma između Scontoproma i Vlade USK, što je rezultirao ulaganjem ovog preduzeća u novi proizvodni pogon u Ključu koji danas zapošljava 100 radnika. Takođe, FIRMA projekat podržao je edukaciju SCONTO-PROMovih radnika u metodama i tehnikama tapaciranja i modeliranja, a podržane su i posjete rukovodstva ove firme prestižnim sajmovima namještaja u SAD i Velikoj Britaniji gdje su uspostavljeni korisni poslovni kontakati i sklopljeni prvi prodajni ugovori.

Komentarišući činjenicu da je jedna od rijetkih žena koje u industrijskom sektoru BiH zauzimaju rukovodeće pozicije, Elizabeta Josipović kaže: "U ovom sam poslu okružena muškarcima i nadam se da će se ova slika ubrzo promijeniti. Žene često imaju viziju i upornost, ali ono što im je potrebno jeste početna odvažnost - da jednostavno krenu u nešto!"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti