Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Elma Pašić, direktorica agencije GfK: Istraživač koji investira sve u znanje

02.04.2010. 13:00 / Izvor: eKapija.ba

Elma Pašić, direktorica Agencije za istraživanje tržišta GfK (Growth for Knowledge) u Bosni i Hercegovini, živi krilaticu ove renomirane kuće, da investicija u znanje uvijek vraća najveće kamate. Kada je 2004. godine etablirana Grupa GfK koja ima preko 150 preduzeća u cijelom svijetu odlučila otvoriti poslovnicu u Bosni i Hercegovini, na čelnu funkciju je postavila osobu sa jakim istraživačkim backgroundom i formalnim obrazovanjem psihologa.

Elma Pašić rođena je 25. januara 1971. godine u Sarajevu, završila je Drugu gimnaziju, informatičko-matematički smjer. Srednjoškolska diploma programera ujedno je bila dobra osnova za upis na jedan od tehničkih fakulteta, koji su tada bili vrlo cijenjeni. Uprkos svemu, društvene nauke su bile njen prvi izbor.

"Iako sam privatno jako voljela društvene nauke, u to vrijeme je vlada fama da ko završi filozofiju ili bilo šta od društvenih nauka, jedino što može raditi kao portir. Tako sam 1989. stihijski upisala Elektrotehniku i zadržala se godinu dana. Jednostavno, nisam imala dovoljno motivacijskih triggera koji bi me zadržali na tom fakultetu", prisjetila se Pašić.

Prvi susret sa psihologijom desio se tokom rata kada je počela raditi kao organizator socijalnih aktivnosti u Centru za psihosocijalnu pomoć ženskom populaciji "Marie Stopes International" , što ju je ponukalo da 1996. godine, sa 25 godina sjedne u brucoške klupe na Odsjeku za psihologiji na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

"Prve poslijeratne generacije studenta su bile sretne što su imali odlične profesore, posebno gostujuće profesore koji su nam držali nastavu. Psihometriju nam je predavao rahmetli profesor Alija Kulenović iz Zagreba, a metodologiju profesor Ilija Manenica iz Zadra. Uvijek kažem da su to dvije osobe koje su mi dale kruh u ruke. One su me naučile da budem strogi metodologičar, što se kasnije bilo ključno za istraživanja tržišta", tvrdi Pašić.

Na drugoj godini studija prvi put radi praktična istraživanja i otkriva čari rada na terenu. U agenciji za istraživanje tržišta Prism Reaserch počinje raditi kao saradnik na projektima Svjetske banke. Nakon toga kroz UG "Djelujmo kroz sport" kao njihov saradnik radi sa UNICEF, gdje radi na psihosocijalnoj podršci djece izbjeglica. U to vrijeme postaje i sekretar Multidisciplinarnog društva za zaštitu mentalnog zdravlja, koje je realiziralo više projekata na terenu.

Tokom školovanja, prihvata ponudu LMU-Ludwig-Maximilians-Universitat Muenchen, koji je sarađivao sa Filozofskim fakultetom, da bude organizator prvog Simpozijuma za kliničku psihologiju na kojem su se okupili svi stručnjaci iz regiona kao i predstavnici civilnog sektora. Nakon toga ostaje kao asistent programa i surađuje na organizaciji nastave kliničke psihologe u Sarajevu i Banja Luci kroz LMU projekat Volkswagen-Stiftung Psychology Program koji je vodio Steve Powell. U isto vrijeme sa LMU počinje i CPIPSEE projekat (klinička psihologija u jugoistočnoj Evropi). Jedan od ciljeva tog projekta uspostavljanje mreže i suradnje odsjeka u regiji i izdavanje jedinstvenog udžbenika iz kliničke psihologije, jer su studenti tada koristi kopirane primjerke iz raznih knjiga.

Iako je često radila bez valjane materijalne nadoknade, nekada djelomično i na vlastiti trošak, stekla je dragocjeno iskustvo i znanje koji je oblikovao kao osobu i profesionalca . Uvijek spremna kada se treba raditi neki posao, znatiželjna i puna entuzijazma za nove projekte. Kada su prvi put zatražili da pošalje svoj CV, on se sastojao od četiri stranice.

"Nikada ja nisam posao tražila, on je uvijek posao tražio mene. Danas nažalost svi rade samo za neku materijalnu nadoknadu, a niko ne gleda vrijednost iskustva. Lično smatram da se treba raditi kao da novac nije u pitanju. Novac dođe", poručuje ona.

Za svoj diplomski rad je odabrala istraživanje iz socijalne psihologije "Povezanost procjene krivice različitih nacionalnih skupina sa etničkom distancom i sterotipijama", a kao uzorak je uzela studente Univerziteta u Sarajevu i Banjaluci.

Poslije studija, nakratko se ponovo vraća u Prism Reaserch, i nedugo nakon napuštanja ove kuće dobija poziv direktora GfK u Hrvatskoj koji se zainteresirao za nju. Prilikom prvog sastanka , pred čelne ljude GfK je postavila dva ključna uslova- da nema strogo fiksiranog radnog vremena te da sama bira ključne osobe u agenciji.

"Našla sam ljude sa iskustvom, te sam znala šta im ponuditi, a to su sloboda djelovanja i mogućnost dodatne edukacije", prisjetila se Pašić.

Trenutno privodi kraju magisterij iz marketinga na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Kao odgovorna osoba full- servise agencije GfK BiH, spojila je globalno znanje i lokalne eksperte. Za sebe kaže da je prvenstveno psiholog koji radi u menadžmentu, a njena jedina motivacija je dobro urađen posao.

LIČNA KARTA

Ponosnom me čine:

Moj trogodišnji sin Rian, svesrdna podrška moje porodice kao i prijateljice iz studentskih dana.

Slobodno vrijeme provodim:

Slažem lego kocke, idem u park i na bazen, posjećujem koncerte muzičara koje volim.

Volim da pročitam:

Omiljene knjige su mi "Koncert za 1001 bubanj"od Mike Antića, "Znakovi pored puta", Ive Andrića, "Inšallah Madonna, Inšallah" od Miljenka Jergovića, "Bog tranzicije" autora Ahmeda Burića. Od sajtova, posjećujem eKapiju, Sarajevo-x i bebano.com, i naravno GfK internet.

Muzika koju slušam:

Volim Damira Imamovića i njegov istraživački, analitički, akademski pristup muzici. Moj omiljeni izvođači su i DJ Kiril, Bodan Arsovski , Vasil Hadžimanov, Biljana Krstić ; ali i Van Gogh, Skroz.... U posljednje vrijeme volim sklop etna i tehna, kao i punk i rock koje su mi ostali iz mladalačkih, pobunjeničkih dana.

Nermina Voloder

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti