Elvir Laković LAKA, muzičar koji pokušava da postane umjetnik i živi od toga

05.03.2008. 15:22 / Izvor: eKapija.ba
Elvir Laković LAKA, muzičar koji pokušava da postane umjetnik i živi od toga

Kada je tata kupio gitaru malom Laki, nitko nije ni slutio da Laka neće postati fudbaler nego muzičar, jer su svi Lakini prijatelji trenirali fudbal, a i sam Laka je bio član prvog tima goraždanskog nogometnog kluba i juniorski reprezentativac BiH. Da li je prevagnula muzika ili nešto drugo, ne zna se, ali Laka zauvijek ostavlja fudbal i okreće se gitari.

Prva stvar koju je Laka naučio svirati na gitari bila je pjesma "Balkan" od Azre, a nakon toga i ostale pjesmice koje su se svirale po lokalnim dernecima.

Tadašnji prvi Lakin bend se zvao "Deformacija proreza" s kojim je sudjelovao na lokalnim festivalima u Goraždu i tada osvaja drugo mjesto s pjesmom "Razočaro". Odlazi u Sarajevo i snima svoj prvi studijski singl za navedenu numeru s kojim skreće pažnju na sebe i dobiva blagu popularnost. Ta popularnost Laku tjera da se bori s vlastitim egom i da ga odstrani iz života, koliko god je to moguće…

Nakon godinu dana snima pjesmu pod nazivom "Vještica" i potvrđuje prethodni uspjeh. Poslije toga svake sljedeće godine izdaje po jedan singl i za tri godine izbacuje tri singla: "Moro", "Piškila"i "Džemper". Za svaki singl radi paralelno i video spotove koji izgledaju kao art video i time dodatno osvaja BH publiku.

2004. godine Laka odlazi u New York u potrazi za svjetlijom budućnošću, što god to značilo. U New Yorku radi kao nosač namještaja, a potom kao konobar i pokušava oformiti bend. Paralelno snima nekoliko reklama i dva kratka filma koji mu ne donose dovoljno novca da napusti posao konobara.

Neko vrijeme vježba sa bubnjarom i traži ostale članove kako bi oformili bend, ali pošto bubnjar nalazi stalno zaposlenje, Laka ga više nikad nije imao priliku vidjeti. Boreći se sa samoćom i nemogućnošću pronalaženja benda, Laka se vraća u Sarajevo i snima svoj prvi album "Zec" u izdanju Hayat Production.

Album se tretira kao alternativan pop s duhovitim tekstovima protkanim blagim filozofskim doskočicama. Na albumu također predlaže da se riječ "ljubav" piše velikim slovom.

Nekoliko koncerata u Sarajevu dobiva vrlo dobre kritike, a nastup u sarajevskom "Coloseumu" biva ispunjen do posljednjeg mjesta.

Ove godine će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na Eurosongu u Beogradu sa pjesmom "Pokušaj".

Laka živi i radi u Sarajevu pokušavajući da postane umjetnik i živi od toga.

tekst & foto: Lakin management

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti