Emir Jamak, fotograf u ulozi tv voditelja

13.02.2013. 09:15 / Izvor: eKapija.ba
Emir Jamak, fotograf u ulozi tv voditelja

Mladog Emira Jamaka gledatelji mogu pratiti u Vijestima TV1 koje prezentuje od prošle godine, a to je uloga u kojoj se snašao jako dobro. Emir je završio Poslovno komuniciranje na FPN-u u Sarajevu, a na Odsjeku za komunikologiju trenutno pohađa master studij.

Mladog Emira Jamaka gledatelji mogu pratiti u Vijestima TV1 koje prezentuje od prošle godine, a to je uloga u kojoj se snašao jako dobro. Emir je završio Poslovno komuniciranje na FPN-u u Sarajevu, a na Odsjeku za komunikologiju trenutno pohađa master studij. Prije dolaska na TV1, radio je na tv-u i radiju, tako da je usavršavanje na prvoj bh. news televiziji logičan slijed u njegovoj, očekujemo u budućnosti, još uspješnijoj karijeri. Emir se profesionalno bavi i fotografijom, te je na posljednji ciklus slika lica TV1 uspješno stavio svoj autorski pečat.

Da li je stresno čitati vijesti sa promptera?

- Ne osjećam se ugodno kada ne mogu sam kontrolisati situaciju i uvijek je tu određena doza sumnje da će mi pobjeći vijest koju prezentiram. Međutim, taj strah sam već prevazišao jer u rukama uvijek imam papire na kojima su vijesti koje čitam, kao svojevrsan backup. Ali, na početku mi je prompter bio glavni “neprijatelj”, to moram priznati.

Šta prethodi ulasku u studio i kako izgleda jedan radni dan voditelja vijesti?

- Ulasku u studio uvijek prethodi detaljna analiza vijesti. Naravno, tu su i vokalne pripreme i neki mali rituali koje vjerovatno svaki voditelj ima da razbije tremu. Ja, naprimjer, onih posljednjih nekoliko sekundi pred vijesti zapjevam neku dragu pjesmu, zbog čega uglavnom ispaštaju realizator i tonac. Realno, moj glas baš i nije za pjevanje balada. Što se tiče radnog dana voditelja, uglavnom se to svodi na iscrpnu pretragu aktuelnih vijesti za taj dan, uređivanje i prezentiranje istih. Puno vremena provodim uz računar.

Koliko su trajale pripreme i praksa koju si obavljao prije prvog live uključenja?

- Pripreme su trajale otprilike dva mjeseca, aktivno sam vježbao sa direktorom programa, gospodinom Sanjinom Bećiragićem. Taj čovjek je zaslužan što sam danas u ulozi voditelja  jer on je vjerovao u mene. Nakon prvih nekoliko časova, mislio sam da to nije posao za mene. Nisam imao problema sa uređivanjem i pripremanjem vijesti, ali problemi su nastajali onog trenutka kada bih zakoračio u studio. Tek u takvim stresnim okolnostima čovjek shvati koliko je teško obavljati jednu tako jednostavnu radnju – čitati. No, uz dobru praksu i sjajnog metora i to sam savladao.

Imaš li ambicija za novinarsko-reporterski rad?

- Znatiželjan sam i kreativan, volim pisati, volim istraživati. Mislim da su to neki od preduslova da bih volio obavljati i novinarski posao, tako da sam svakako željan i takvog posla.

Profesionalno, baviš se i fotografijom. Kada i kako se rodila ta ljubav?

- Ljubav za fotografijom se javila sasvim spontano. Mnogi koji me poznaju reći će da nisam baš stidan i šutljiv, međutim, sebe smatram poprilično povučenom osobom. Ne volim se pretjerano isticati, niti puno pričati. Možda će neko sada pomisliti odkud onda na TV-u i to u ulozi voditelja, ali ja bih samo na to rekao da nisam baš jednostavna osoba za shvatiti. Međutim, kroz fotografiju mogu da izgovorim sve ono što ne bih inače, mislim da fotografija govori puno više od samih riječi. Fotografisanje me opušta.

S kim si imao priliku sarađivati kada je fotografisanje u pitanju?

- Dok nisam počeo raditi na TV1, to mi je bio jedini izvor finansija za studiranje. Puno više sam bio posvećen tome nego danas. Imao sam priliku upoznati dosta zanimljivih ljudi, kako javnih ličnosti tako i onih koji su mi pomagali pri realiziranju nekih mojih “umjetničkih” ideja. Sarađivao sam sa nekim od vodećih televizijskih kuća u BiH, a među njima i sa TV1. Zanimljivo je da sam upravo na TV1 prije voditeljskog posla, imao priliku pokazati svoje fotografsko umijeće, a tako i upoznati svoje buduće radne kolege.

Šta vidi tvoj objektiv, što „običnom oku“ uvijek promakne?

- Fotografija je zaista jedno čudo, kao i cijela umjetnost sama po sebi. Ne bih mogao sad nešto izdvojiti, ali za mene je bitno da kroz fotografije mogu nekada iskazati ono što osjećam, bilo da je to sreća ili nešto što mi u tim trenucima pritišće dušu. U svakoj mojoj fotografiji možete pronaći dio moje duše, nešto što me “pokretalo” u periodu nastanka te fotografije.

Misliš li o tome da će nekada morati doći trenutak za odluku: fotografija ili tv?

- Mislim da neće, jer fotografija je nešto što radim za svoju dušu u slobodno vrijeme. TV1  je moj konačan odgovor.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti