Enis Čišić: Sarajlija autor stripova čuvenog Marvela

02.03.2016. 11:07 / Izvor: Akta.ba
Enis Čišić: Sarajlija autor stripova čuvenog Marvela

Enis Čišić je talentovani Sarajlija koji crta stripove za Marvel Comics. Ima skoro 10 godina radnog iskustva u reklamnoj industriji. Bavio sam se 3D modelingom i animacijom kao i motion graphic animacijom u agenciji Fabrika.

Enis Čišić je talentovani Sarajlija koji crta stripove za Marvel Comics. Ima skoro 10 godina radnog iskustva u reklamnoj industriji. Bavi se 3D modelingom i animacijom kao i motion graphic animacijom u agenciji Fabrika. Završio je srednju medicinsku školu nakon čega je upisao Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu. 

OSTVARENI DJEČAČKI SAN

O ovom Sarajliji ispisana je odlična priča, iako do sada nije potpisao milionski ugovor, ispunio je ono drugo, ostvario svoj dječački san i postao ilustrator, strip-crtač čuvenog Marvela.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba priča kako je do saradnje sa za izdavačkom kućom Marvel Comics došlo prije dvije godine kada je je ponio svoj portfolio i otišao na Mafest, festival stripa koji se održava u Makarskoj na kojem je svoje učešće najavio C.B. Cebulski, inače talent scoutu Marvel Comics.

Upoznao se sa C.B. Cebulskim te su razgovarali o Čišićevim radovima, nakon čega mu je poslao nekoliko probnih strip scenarija.

"Naime, procedura je da izaberte jedan od tih skripti i uradite šest strana stripa kao test. Ja sam izabrao strip Moonknight i uradio šest strana, nakon čega sam dobio e-mail u kojem su me obavijestili da ću potpisati ugovor sa njima i početi raditi na prvom projektu", priča Čišić, ističući kako je raditi za Marvel sjajno, sve je jasno definisano. "Jedini pritisak su rokovi koji su zaista kratki, međutim stalno ste u kontaktu sa glavnim urednikom, njegovim zamjenikom i  scenaristom tako da imate jaku, podrška u tom procesu rada."

Iako, na prvu djeluje kao i svaki drugi posao, stvaranje stripa i nije baš jednostavno. Traži potpunu posvećenost autora. Počinje kratkim sinopsisom priče i likova, konceptom dizajna likova, skicama, skriptom. Sve što se uradio odobrava glavni urednik uz sugestije scenariste. Scenarij je sličan filmskom, postoje opisi kadrova, scena, i dijalozi. Ostavlja se prostora crtaču da postavi kameru u sceni kao i poze likova i layout čitave strane. Nakon završenog posla od strane crtača,  stranice se  šalju na kolorisanje i unošenje teksta. Sve ovo podrazumijeva timski rad, kakav je u Marvelu.

Naš sagovornik priča nam kako inspiraciju pronalazi u filmovima, stripovima, knjigama.

ILUSTRACIJA ZA MOLIMAO

"Imam folder na računaru u kom stavljam sve ono što me je inspirisalo kad sam bio klinac. Na taj način sam uspio mapirati izvore svojih inspiracija i shvatiti šta je meni oblikovalo maštu. Interesantno je da sve to što me je fasciniralo osamdesetih godina još uvijek ima jak uticaj na moju kreativnost", kaže Čišić.

Od objave prvog stripa prošlo je skoro dvije godine, a za to vrijeme Čišić je bio dva puta angažovan od strane Marvela.

"Tu je 'Original sin annual' i 'Avengers Millennium'. Avengers je meni bitan projekat jer sam imao priliku da crtam sve one glavne Marvel likove koje sam crtao kao klinac. Također je interesantno što sam radio zadnju epizodu nakon italijaskog crtača Carmine Di Giandomenico koji je crtao epizode Dilan Doga, inače meni jedan od omiljnih strip likova", priča Čišić.

 Jedan od  negovih prepoznatljivih radova je i SA:BOT, sarajevski robot, ilustracija za Molimao t shirt brend iz Sarajeva.  Zadatak je bio da se osmisli robot sastavljen od sarajevske arhitekture.

"Odlučio sam se za nekoliko arhitektonskih objekata koji čine portret grada. Stil je baziran na japanskom Gundam robot dizajnu. Ono što je meni bilo interesantno kod rada na ovoj ilustraciji jeste uklapanje različitih stilova arhitekture u sve te mehaničke forme robota. Ilustracija je završila na majicama što je meni sjajno."

Jedan od njemu bitnih stripova je "Tajna Nikole Tesle", rađen na osnovu priče Karima Zaimovića, adaptirana za strip od strane Aleksandra Brezara. Strip je izašao u Mass Review magazinu u Americi. Tu su još Frames crteži olovkom i ugljenom. Reprodukcije filmskih kadrova sa kojima je i diplomirao na Likovnoj akademiji. Cover ilustracija za Billain EP ploču Colossus kao i kratka animacija za Colonize, njegov drugi EP.  Animirani spot Aim grupe Basheskia and Edward EQ koji je radio zajedno sa Midhatom Kapetanovićem, koncept dizajnerom iz Sarajeva. Za taj spot su također korištene grafike njegove sestre, Edise Čišić. Ilustracija za plakat filma Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu".

ŽIVI I RADI PO SVOM SISTEMU

Organizacija vremena i radna navika je od velikog značaja za ovog mladog Sarajliju. Živi i radi po svom sistemu koji  je razradio u zadnjih pet godina, iako je kaže prije toga bio dosta neorganizovan i bez imalo discipline.

"Uvijek sam imao problem s tim da završim ono što bih počeo tako da sam shvatio da moram uspostaviti neku vrstu sistema koji će odgovarati meni i sa kojim ću se riješiti tih loših navika", ističe Čišić, navodeći kako i pored puno obaveza nađe vremena za porodicu i prijatelje, iako se roditelji žale da ga ne viđaju baš često.

Opušta se uz dobar film, druženje sa prijateljima, djevojkom. Rijetko izlazi, a kad se to desi obično  je to Balkan ili B. Smoje. Nekad Silver and Smoke ili SOBA.

Omiljeni modni brend nema. Odijeva ono u čemu se dobro osjeća. Od muzike u zadnje vrijeme preferira Lorn, Moderat, Pilotpries... Ono što ga kaže najbolje pokrene da radi  je: Film, Blade runner...

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti