Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Enis Demirović, vlasnik hotela Merona Spa i Merona Nova: Strastveni ljubitelj brzine

21.07.2010. 13:07 / Izvor: eKapija.ba

Strastveni ljubitelj brzine i svih vrsta utrka, Enis Demirović, vlasnik hotela i, kako za sebe voli reći, idejni tvorac brenda Merone (koja predstavlja merak, uživanje), slobodno vrijeme koristi za vožnju motorom ili autom. Iako je odustao od utrka, skupog hobija koji mu je oduzimao puno vremena i kojeg je shvaćao jako ozbiljno, još uvijek voli brzu vožnju.

Do sada je vozio dvije sezone brdske trke u BiH. Jedne godine je vozio utrke koje su se bodovale za centralno europsku zonu (CEZ ). Imali su racing tim u Banja Luci i zajedno sa još dva člana tima obišli su Austriju, Hrvatsku, Sloveniju, Italiju, Srbiju, Makedoniju. "To je bila jedna dobra ekipa. Bilo je izlijetanja sa staza, ali smo prošli jedan dobar krug", kaže on.

Ono što mu je žao je što gradske vlasti u Sarajevu nemaju osjećaja za otvaranje bar jedne karting staze za ljubitelje brzine. Smatra da bi glavni grad to trebao imati, a na taj način bi mogli privući i veliki broj ljudi iz inostranstva, ali i brojne domaće zaljubljenike u karting, kojih ističe ima u svim dijelovima zemlje.

Životni moto kojim se vodi je da treba raditi i truditi se i da tada uspjeh ne može izostati. Kaže da nema neostvarenih želja. Do sada je ističe sve što je zamislio ostvario - sa manje ili više uspjeha.

Što se tiče putovanja već sa 12 godina obišao je skoro cijelu bivšu Jugoslaviju. Naime, roditelji su mu bili trgovački putnici koji su prije rata radili u tekstilnim komapanijama Novoteks i Trikopred, pa je tako s njima, još kao dječak, imao priliku puno putovati. Kasnije je nastavio u tom pravcu. Osim novih krajeva, bogatstvo koje je stekao na putovanjima su, kaže, brojni prijatelji koje ima u svim zemljama bivše Jugoslavije i kod kojih se uvijek osjeća dobrodošao.

Inače, Demirović, rođen 7.4. 1970. u Sarajevu, osim hoteljerstva bavi se i telekomunikacijama. Direktor je kompanije Sat- Trakt, koja je već šest godina posluje na bh.tržištu i koja se bavi prodajom profesionalnih uređaja potrebnih kablovskim televizijama.

Priča nam da je u posao sa telekomunikacijskom opremom ušao sasvim slučajno, još 1996. godine, dok je bio na odmoru u Španiji. Tamo je sa jednom španskom firmom dogovorio osnivanje zajedničke kompanije koja se tada bavila prodajom satelitskih sistema. Tada je to, ističe, bila izuzetno uspješna firma, no kako je u 2003. došlo do promjena na tržištu kablovske tehnologije odlučio se na udruživanje s mađarskom kompanijom Sattrakt. "Tako da se već nekoliko godina uspješno bavimo ovim poslom", kaže Demirović.

LIČNA KARTA:

Koje jezike govorite?

Španski

Šta slušate u autu?

Što se muzike tiče živim u prošlosti i slušam Yu rock - muziku 80-tih kao što je Zabranjeno pušenje i sl.

Volite li putovati? Najdraža putovanja?

Proputovao sam čitavu bivšu Jugoslaviju. Ljubitelj sam Evrope. Nemam neke želje posjetiti udaljenije destinacije.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti