Fahira Hasedžić prepoznatljiva po koreografijama i narodnim nošnjama

19.12.2016. 08:33 / Izvor: Fena
Fahira Hasedžić prepoznatljiva po koreografijama i narodnim nošnjama

Kad u Engleskoj kažete folklor, prva asocijacija među ljudima porijeklom iz BiH u vezi s tim je Fahira Hasedžić, koreografkinja.

Kad u Engleskoj kažete folklor, prva asocijacija među ljudima porijeklom iz BiH u vezi s tim je Fahira Hasedžić, koreografkinja koja dvije decenije stvara folklorne sekcije na Otoku.

Postavila je temelje folklornim grupama u Nottinghamu, Birminghamu i Derbyju, odgojila niz mladih folklorista koji su postali uspješni ljudi i čija su djeca sad Fahirini učenici.

Nakon 20 godina volonterskog rada još se nije umorila te i dalje s velikom ljubavlju vodi folklorne sekcije "Bosanski biseri" iz Derbyja i "Mladost Bosne" iz Birminghama.

Osim što djecu uči vještinama folklora, Fahira je poznata i po tome što na svojoj kućnoj mašini šije narodne nošnje u kojima djeca nastupaju. Njene nošnje od početka milenija krase vitrine muzeja u Nottinghamu, a odnedavno i prostorije "Derby Museum and Art Gallery".

O tome kako su narodne nošnje zaintrigirale engleske kustose i kako su odlučili da ih postave u muzej,  kaže da zasluga za to ide na adresu bh. udruženja u Derbyju i folklorne sekcije "Bosanski biseri" koja djeluje u okviru asocijacije.

Brojni nastupi te folklorne grupe doprinijeli su da je ona postala prepoznatljiva i po svojim raznovrsnim koreografijama i prelijepim narodnim nošnjama.

"Tačka na "i" je došla kad su predstavnici muzeja iz Derbyja vidjeli našu postavku u prostorijama Bosanskog centra i od rukovodstva asocijacije zatražili da je prenesu u prostorije muzeja", kaže Hasedžić.

U toj postavci su četiri narodne nošnje koje je specijalno sašila za tu stalnu postavku u prostorijama Udruženja. Osim nošnji, tu je i niz drugih predmeta koji posjetiocima kazuju mnogo o historiji naše države.

Izložba pod nazivom "Our Life, Our Transition" svečano je u prostorijama muzeja u Derbyju otvorena krajem oktobra, a ta postavka bit će dostupna javnosti do polovine januara kad će ponovo biti vraćena u prostorije Asocijacije.

"Naravno, svečano otvaranje izložbe nije moglo proći bez nastupa "Bosanskih bisera", niti bez tradicionalnih bh. kulinarskih specijaliteta koje su za tu priliku pripremile vrijedne domaćice iz bh. udruženja", naglasila je.

U informaciji dostavljenoj Feni iz BHDInfodeska navodi se da je suradnja na kulturnom planu, bh. asocijacije i "Derby Museum and Art Gallery" još jedan primjer kako se kvalitetno integrirati, a ne asimilirati u britansko društvo, kako na suptilan način njegovati tradiciju i kulturu Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti