Ličnosti / KULTURA I SPORT

Fatima Jašarević, direktorica Relax Toursa

27.04.2007. 11:56 / Izvor: eKapija.ba

Fatima Jašaravić, direktorica Relax Toursa, rođena je 02.12.1955. godine u Brčkom. Tamo je završila osnovnu i srednju školu a 1976. godine dolazi u Sarajevo. Upisuje Ekonomski fakultet, koji je završila za 3 i pol godine. Sa 27. godina je apslovirala na Međunarodnoj ekonomiji kao prvi postdiplomac. Ubrzo počinje da radi kao pripravnik u Privrednoj banci Sarajevo. Nakon tri godine rada u ovoj banci, gdje je obavljala poslove organizatora potrošačkih kredita, prelazi na mjesto glavnog marketing managera u sistem sora UPI, gdje provodi 16 godina.

1988. godine, zajedno sa mužem (Tarik Jašarević), registruje prvu privatnu turističku agenciju u Bosni i Hercegovini, i to iz porodične kuće u Trebevićkoj ulici 36. Kako se posao širio, tako su kupili poslovni prostor na Platou Skenderije. Ali, u tom ih zatiče rat. Za vrijeme rata u BiH, dvije godine je provela na Braču. Nakon sukoba HVO –a i Armije BiH, odlazi u Njemačku gdje ostaje šest mjeseci. Ponovo se vraća na Brač misleći da će se situacija smiriti, ali kako nije, odlazi u Australiju i tamo provodi 3 i pol godine svog života.

U Australiji se posvećuje svom obrazovanju. Završila je Casey College i business accouting, zatim najveći stepen engleskog jezika i kompjutera.

Kada je rat u BiH stao, vraća se u Sarajevo, i ponovo sa Platoa Skenderije startaju sa Relax Toursom. Poslovi su ubrzo počeli da se šire, i tako ova turistička agencija započinje svoj progres.

Sada imaju 16 zaposlenih. Imaju generalno zastupništvo Alitalia za BiH, kao i svih avio kompanija. Zastupnik su za krstarenja MCS i Costa krstarenje iz Italije. Sve su više orijentisani na daleke destinacije i organizacije kongresa i seminara. Vodeće destinacije su im charter destinacije za Egipat, Antaliju, Grčku, Tunis. Osim toga, vodeći su za destinacije u Kini, a u pripremi je Indija, Kenija i London.

Kada je posao u pitanju, njena deviza je da sve što se obeća, to se mora i ispuniti. Osoba je koja se ne stidi niti jednog posla. Zato joj je nepojmljivo kada neko kaže da nema posla i da sjedi. Dok ona, i kada sjedi, ona radi. Ona misli…

Na pitanje da li kao direktorica iskoristi svoj položaj i među prvima posjeti atraktivne turističke angažmane, kaže da to ne radi, jer imaju zadužene osobe koje trebaju provjeriti hotele i mjesta koja se nalaze u njihovoj ponudi. To je, naime, pravilo Relaxa.

Inače, zaljubljena je u putovanja, ali privatna. U slobodno vrijeme voli da šeta, pješači, voli biljke i knjige. Udata je i majka je dvije kćerke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti