Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Feriha Imamović, Viceguverner CBBiH - rukovodioc koji upravlja deviznim rezervama zemlje

12.12.2007. 11:27 / Izvor: Centralna Banka BiH (CBBH)

Rođena je 27. marta 1957. godine u Sarajevu, gdje je završila osnovnu i srednju školu.

Na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek poslovne ekonomije, diplomirala je 1982. godine. Tokom 22 godine rada, obavljala je različite vrste bankarskih poslova. Radni odnos u Narodnoj banci Bosne i Hercegovine, u Sektoru monetarno-kreditnih poslova, zasnovala je 1982. godine. Radila je na računovodstvenim poslovima i poslovima odobravanja selektivnih kredita iz primarne emisije komercijalnim bankama.

Od 1992. do 1997. godine obavljala je dužnost savjetnika u Sektoru monetarno-kreditnih poslova za kreiranje instrumenata monetarne politike. Osnivanjem Centralne banke Bosne i Hercegovine 1997. godine, raspoređena je na poslove koordinatora bankarskih poslova u Glavnoj jedinici CBBiH Sarajevo, koje je obavljala dvije godine.

Za rukovodica Odjeljenja za devizne poslove izabrana je 1999. godine, a reorganizacijom ovog odjeljenja 2001. godine, preuzela je dužnost rukovodioca Odjeljenja za bankarstvo, koje upravlja deviznim rezervama zemlje, te obavlja poslove platnog prometa u zemlji i inostranstvu.

Učestvovala je na brojnim seminarima u organizaciji centralnih banaka i međunarodnih finansijskih institucija iz oblasti monetarnih operacija, upravljanja deviznim rezervama i gotovinom i risk menadžmenta.

tekst & foto CBBiH

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti