Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Fikret Čaušević, član Upravnog vijeća Centralne banke BiH i vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu

09.09.2009. 14:20 / Izvor: Centralna Banka BiH (CBBH)

Dr. Fikret Čaušević je rođen je 06. augusta 1963. godine u Bihaću, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Ekonomski fakultet završio je u Sarajevu, na kojem je odbranio magistarski i doktorski rad.

Na Ekonomskom institutu Sarajevo radio je kao asistent-istraživač od 1989. do 1991. godine, potom kao istraživač od 1991. do 1996. godine, kao naučni saradnik od 1997. do 2003. godine, te kao viši naučni saradnik od 2003. do 2007. godine.

Radi kao vanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Član je nekoliko profesionalnih organizacija: Odbora za ekonomske nauke Akademije nauka i umjetnosti BiH, Centra za sistemska istraživanja Akademije nauka i umjetnosti BiH, Savjeta Privredne komore Kantona Sarajevo i Savjetodavnog odbora Agencije za rad i zapošljavanje BiH. Dr Čaušević je, između ostalog, bio i gostujući profesor na Londonskoj školi ekonomskih i političkih nauka, radio je kao ekspert u projektima koje je finansirala Evropska Unija / Evropska komisija u BiH, bio član Ekonomskog savjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, te učestvovao u programu podrške lokalnim organizacijama u istraživanju ekonomskih politika.

Ključne kvalifikacije dr. Čauševića su međunarodno kretanje kapitala i portfolio analiza, monetarna teorija i politika, makroekonomska analiza, analiza tržišta rada i analiza trgovinskih politika i konkurentnosti. Objavio je veći broj knjiga i naučnih članaka.

Tekst i foto: Zijada Kovač, koordinator Službe za odnose s javnošću CBBiH

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti