Hazim Begagić, direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica: Novi pristup kulturnom menadžmentu

10.08.2011. 09:12 / Izvor: eKapija.ba

Kada je prije godinu dana sjeo u vruću fotelju direktora Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Hazimu Begagiću nije ostalo ništa drugo neko da zasuče rukave i napornim radom i trudom vrati ugled jedinom javnom profesionalnom teatru u Zenici.

Odluku da konkurira na mjesto direktora, kako sam ističe, nije donio preko noći. Tek je nakon nekoliko mjeseci premišljanja i konsultacija sa ljudima sa struke, shvatio je da mu akadamsko znanje i mladalačka energija mogu biti samo prednost, nikako nedostatak.

Iako se sa dozom skepse gledalo na njegovo imenovanje, danas mnogi tvrde da se mladi glumac i menadžer odlično snašao u novoj ulozi. Ovogodišnji Festival bh. drame obilježen je bogatim programom, sve je više kvalitetnih predstava i premijera, a publika se u velikom broju ponovo vraća pozorištu.

Hazim Begagić široj javnosti poznat je kao voditelj emisije "TV Bingo Show", koju godinama uspješno realizuju Federalna televizija i Lutrija BiH. Ovaj tridesettrogodišnji Zeničanin glumom se počeo baviti 1996. godine kao član Dječije, omladinske i lutkarske scene BNP-a.

Glumu je diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli u klasi profesora Miralema Zupčevića i pod mentorstvom docenta Edina Mustafića. Tokom studija dobio dvije rektorove plakete za postignute odlične rezultate.

Nastavio je sa obrazovanjem u oblastima pozorišne produkcije, menadžmenta i poduzetništva u kulturije. Magistrirao je Menadžment u kulturi na Univerzitetu u Sieni (Italija) i Europske kulturne politike na Univerzitetu u Sarajevu.

Boravio je na jednogodišnjoj studijskoj stručnoj specijalizaciji iz oblasti Arts Managamenta na Florida States University u Sjedinjenim Državama. Na Voice of America u Washington DC (SAD) obavio stažiranje u sektorima radijske i televizijske produkcije.

Trenutno radi na izradi doktorske disertacije na Sveučilištu u Zagrebu iz oblasti suvremene umjetničke produkcije u posttranzicijskom periodu.

Od 2004. godine stalno je angažovan u nastavnom procesu na Akademiji dramskih umjetnosti u Tuzli, na Odsjeku za produkciju, kao viši asistent na tri nastavna predmeta: Pozorišna produkcija, Menadžment u kulturi i Kulturne politike. Također, saradnik je na studiju produkcije na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju (Crna Gora).

Tokom glumačke karijere, igrao je i u projektima tuzlanskih, sarajevskih i talijanskih teatara. Učestvovao je na velikom broju seminara, kongresa, stručnih skupova i radionica u BiH, Srbiji, Hrvatskoj, Kosovu, Crnoj Gori, Sloveniji, Italiji, Francuskoj, SAD, Njemačkoj, Rusiji i Grčkoj.

Jedan je od rijetkih mladih istraživača i znanstvenika u Bosni i Hercegovini koji se bavi kulturnim menadžmentom, kulturnim politikama i fenomenima savremene umjetničke produkcije.

Foto: bhteatar.ba

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti