Imrana Kapetanović: Fotografija je oduvijek bila veliki dio moga života

12.04.2017. 09:08 / Izvor: Akta.ba

Vlasnica je fotografskog Studija TNT, te predsjednica Udruženja Foton.

Imrana Kapetanović, je fotografkinja iz Sarajeva. 2001. godine diplomirala je na Filozofskom fakultetu na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo a trenutno paralelno završava master iz fotografije.

Vlasnica je fotografskog Studija TNT, te predsjednica Udruženja Foton. Svoje znanje rado prenosi novim foto generacijama, pa tako već šest godina uspješno vodi i školu fotografije Foton, te radi na obuci mladih kroz različite projekte i organizacije.

Autorica je i poznatog fotografskog projekta "People of Sarajevo" a inspirisan je sa Humans of  New York, koji je kreirao Brandon Stanton 2010. Na sličan način, uz objavu jedne fotografije dnevno, uz kratku priču, projekat predstavlja građane I građanke Sarajeva.

Ljubav prema fotografiji nekako je uvijek bila dio mene, govori nam Imrana Kapetanović u razgovoru za naš portal.

"Uvijek sam sa sobom nosila foto aparat, džepni idiot koji sam dobila na poklon za rođendan, još kada sam išla u osnovnu školu. Naravno, bio je na film, pa se snimci nisu tako suludo trošili već mudro i promišljeno. Tako je svaka nova fotografija bila svojevrsno iznenađenje i umjetnost", govori Kapetanović kroz osmijeh.

Na svom prvom kursu fotografije, koji je pohađala naučila je kako koristiti foto aparat, razvijati filmove i izrađivati fotografije, a kada je kasnije dobila svoj prvi digitalni foto aparat, onda je sve bilo mnogo lakše i dostupnije, kaže ona.

Od svojih prvih početaka do danas broji mnogo uspješnih projekata. Dobitnica je i mnogih nagrada za fotografiju.

Održala je devet samostalnih izložbi fotografija, te učestvovala na preko 150 kolektivnih izložbi u Bosni i Hercegovini, Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Kosovu, Albaniji, Sloveniji, Andori, Kataru, Kini, Francuskoj, Holandiji, Turskoj, Njemačkoj, Irskoj i Sjedinjenim Američkim Državama.

Učesnica je regionalnih fotografskih projekata, od kojih posebno izdvaja The Culture Lobby, ljetni kamp Poetske fotografije u Rumuniji i The Distant Horizon.

Članica je Asocijacije za umjetničku fotografiju u Bosni i Hercegovini (AUFBiH) i Udruženja likovnih umjetnika primjenjenih umjetnosti u Bosni i Hercegovini (ULUPUBiH).  Od 2009. godine ima i zvanje Kandidat majstora fotografije (KMF AUFBiH), a od 2015. godine je članica umjetničkog savjeta ULUPUBiH.

Kao i u svakom poslu pa tako i u fotografiji postoje one dobre i loše strane koje to zvanje nosi. Kapetanović kaže kako je bitno voljeti ono što radite jer samo tako sve ono što dođe kao ružno može da se lakše prevaziđe.

"Najljepše je kada radite ono što volite. I ja radim upravo to, u svom poslu uživam. A ono što je ta neka loša strana ovog posla jeste što ne mogu unaprijed ništa planirati, ali sve se to nekako na kraju posloži", kaže Kapetanović.

Iako je fotografski posao i dalje dominantno muški posao, pogotovo kod nas, Kapetanović kaže kako se iskreno nada da će fotografkinje naći svoje mjesto u samom vrhu fotografije, jer ih imamo sjajnih i vrlo uspješnih.

Na pitanje da nije u svijetu fotografije, čime bi se bavila, Kapetanović kaže da bi vjerovatno uživala radeći u nekoj biblioteci Ili muzeju.

Kaže da je od svojih uspjeha posebno ponosna na svoju zadnju izložba pod nazivom "Skojevka Minka". Izložba se sastoji se od serijala fotografija nastalih u zadnjih devet godina i video rada od 4,5 minuta.

"Izložbu sam poklonila mojoj babi za njen 90. rođendan. Rekla mi je da joj u 90 godina niko nije pričinio toliku čast. Samo zbog te rečenice mislim da je to moj najveći uspjeh, da sam nekoga uspjela toliko usrećiti", govori Kapetanović.

Kapetanović svoju ljubav prema fotografiji dijeli sa svojim hobijem – skijanjem.

"Ponekad čak mislim da ga više volim i od fotografije. Sport koji je adrenalinski i daje vam neopisivu slobodu. Svima bih ga preporučila i smatram da nikada nije kasno da se stane na te daske koje život znače. Ljeti pokušavam nadomjestiti nedostatak skijanja sportskim penjanjem, planinarenjem, vožnjom bicikla i rola, ali sve to skupa ne može ni blizu da upotpuni tu rupu", kaže Kapetanović.

Jako voli filmove, pogotovo evropske, a uživa gledati i britanske serije.

Svim budućim fotografima i fotografkinjama poručuje da se ne boje neuspjeha jer vježbom i radom sve dođe na svoje!

U svom daljem radu nastavlja raditi na projektu “People of Sarajevo”, ali počinje raditi i na jednom novom projektu pod nazivom “Super žena”.

Always look on the bright side of life je njen moto koji ju vodi dalje i kaže da bi se u potpunosti shvatio treba da se pjeva u montipajtonovskom stilu!

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti