Indira Kaljo: Sarajka koja se izborila za hidžab u košarci

19.09.2014. 15:10 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Indira Kaljo: Sarajka koja se izborila za hidžab u košarci

Indira Kaljo, profesionalna košarkašica rođena u Sarajevu, sredinom prošle godine pokrenula je peticiju na internetu kojom se traže promjenu pravila Međunarodne košarkaške asocijacije kojom se zabranjuje nošenje hidžaba.

Indira Kaljo, profesionalna košarkašica rođena u Sarajevu, sredinom prošle godine pokrenula je peticiju na internetu kojom se traže promjenu pravila Međunarodne košarkaške asocijacije kojom se zabranjuje nošenje hidžaba, odnosno bilo koje "opreme za glavu veće od trake za znoj".

Prije nekoliko dana ostvarena je, kako njena, tako i pobjeda svih boraca za prava onih igračica i igrača koji, zbog vjerskih uvjerenja, na glavi nose šalove ili kape (hidžabi, turbani, jarmulke), no to im je bilo zabranjeno "iz sigurnosnih razloga".

FIBA je dozvolila dvogodišnji testni period u kojem će se provjeriti da li je ova praksa opasna za učesnike utakmice, a ukoliko ne bude problema, pokrivene košarkašice moći će igrati i najjača međunarodna takmičenja poslije Olimpijskih igara 2016. godine.

Kaljo je u razgovoru za Al Jazeeru istakla kako je ova kuća međunarodne kuće košarke "veliki korak u velikom pravcu".

"Ja sam sretna da FIBA je odobrila nošenje hidžaba, kao i turbana. Znamo da je ovo odobrenje samo za privremeni period, ali radujemo se jer dokazuje da ne postoje sigurnosni problemi s nošenjem opreme na glavi tokom takmičenja. Naravno, željeli bismo da ovo pravilo postoji u svim takmičenjima, na međunarodnom i nacionalnom nivou", istakla je.

Velika podrška

Ona je prije nekoliko godina odlučila nositi hidžab, no nije znala kako će joj to praviti probleme u karijeri.

"Kad sam odlučila da nosim hidžab, to sam uradila samo zbog moje vjere. Tek posije sam vidjela da FIBA ima zakon protiv nošenja ikakve tzv. opreme na glavi na njihovim utakmicama. Tada sam shvatila da vise nisam mogla igrati za ekipu u FIBA-i", govori Kaljo te ističe kako je dobila veliku podršku porodice i prijatelja.

"Odlučila am da nosim hidžab jer sam osjećala da ovo moram uraditi za sebe i moju vjeru. Svi su stvarno dobro reagirali i dali su mi veliku podršku i na tome sam im zahvalna."

U juna 2014. godine odlučila je pokrenuti inicijativu na internetu kojom je željela prikupiti potpise za promjenu navedenog pravila.

Početkom ove sedmice FIBA je objavila kako će igračicama i igračima tokom određenog probnog perioda biti dozvoljeno da nose vjerska obilježja, poput hidžaba ili turbana, na određenim takmičenjima.

Centralni odbor FIBA-e zasjedao je tokom završnice Svjetskog prvenstva košarkaša u Španiji te odlučio da se dozvoli dvogodišnja testna faza u kojoj će se moći nositi hidžabe, turbane, jarmulke...

Probni period

Tokom probnog perioda nacionalni savez mora poslati zahtjev FIBA-i da dozvoli igračima da nose ova vjerska obilježja.

Kada dobije odobrenje, savez će morati slati izvještaje na osnovu ovog zahtjeva dva puta godišnje.

Centralni odbor će ponovo zasjedati 2015. godine, raspravljati o ovom pravilu i odlučiti da li će odobriti test na najnižem zvaničnom međunarodnom nivou narednog ljeta.

Potpuni pregled situacije bit će izvršen 2016. godine i tada će se znati da li će se uvesti stalno pravilo nakon OI 2016. godine.

Ovo nije usamljeni slučaj u kojem pokrivene sportašice traže slobode da se mogu baviti sportom, a ujedno i prakticirati svoje vjerske obaveze.

Prije nekoliko godina je Svjetska nogometna asocijacija dozvolila igračicama s hidžabom da nastupaju u zvaničnim utakmicama.

Problema je bilo i u pojedinačnim sportovima, poput hrvanja ili dizanja tegova.

Kaljo je u proteklom periodu nastupala na Američkoj ljetnoj ligi, no trenutno se ne može vratiti zvaničnim takmičenjima, izuzev ukoliko košarkaški savez kluba koji je želi angažirati ne dobije dozvolu od FIBA-e.

Kada je riječ o reprezentativnim nastupima, oni nisu mogući prije kraja OI za dvije godine, kada će biti poznata konačna odluka.

"Za sada ne mogu igrati u FIBA natjecanjima, međutim, voljela bih predstavljati reprezentaciju Bosne i Hercegovine kada [odluka FIBA-e o dozvoli nošenja hidžaba] bude dovedena na viši nivo", ističe ova košarkašica.

Početak sa devet godina

Indira Kaljo je rođena 7. decembra 1987. godine u Sarajevu, a i njeni roditelji su iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Košarkom se počela baviti sa devet godina.

"Počela sam igrati kada sam imala devet godina i izuzetno sam voljela košarku od samog početka pa sve do danas. Igrala sam za Univerzitet Tulane u New Orleansu, Los Angelesu, a onda sam igrala za Meteors Dublin u Irskoj i za Željezničar prošle sezonu."

Za Irsku kaže kako joj je lijepo bilo igrati za klub iz Dublina, da je to lijepa država i grad, ali joj se bilo teško navići na svakodnevne kiše.

Pored što je rođena u Sarajevu, sada je i nastupi za Željezničar vežu za bh. prijestonicu i ne krije kako bi jako voljela ponovo igrati za ovaj klub.

"To je apsolutno uvijek šansa, jer volim Željezničar i da nosim plavo-bijele dres. Nikada neću zaboraviti utakmice ispred moje porodice u Bosni i Hercegovini i zadivljujućim navijačima 'The Maniacs'. Oni su učinili nešto nezaboravno za mene i moju košarkašku karijeru", ističe ova Sarajka s adresom u SAD-u.

Tokom cijele karijere, a naročito tokom protekle godine, kada se borila za svoja prava na slobodu iskazivanja vjere i bavljenja sportom, imala je veliku podršku porodice i to uvijek ističe.

"Moja familija uvijek mi je pružala podršku kada je riječ o košarci i bez njih ne bih došla do ovog nivoa", zaključila je Indira Kaljo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti