Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Irena Hadžiabdić, predsjednica Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine

04.01.2010. 12:35 / Izvor: eKapija.ba

Rođena je u Zenici 1960. godine. Osnovnu školu i Gimnaziju završila u Zenici, a zvanje diplomiranog pravnika stekla na Pravnom fakultetu u Beogradu. Nakon toga završila postdiplomske studije u Velikoj Britaniji iz oblasti “Evropske politike, pravo i menadžment”. Dugi niz godina se usavršavala u sferi izbora kroz razne vrste edukacija u zemlji i inostranstvu.

Prvi radni odnos je zasnovala kao advokatski pripravnik, a nakon toga radi na poslovima diplomiranog pravnika u Upravno-pravnom odjeljenju Ministarstva unutrašnjih poslova Zenica (CSB Zenica).

Iskustvo u izborima u BiH:

Od 1997. do 2001. godine naizmjenično radi na poslovima u Odjelu za izbore i Odjelu za demokratizaciju u Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) u Travniku i Zenici.

Imenovana je 2001. godine za Izvršnog direktora Međunarodne organizacije za izborne sisteme (IFES) sa sjedištem u Sarajevu.

Aktivni učesnik u osnivanju Udruženja izbornih zvaničnika u BiH čiji je osnovni zadatak unapređenje izbora u BiH i profesionalna edukacija izbornih službenika. Do imenovanja za člana Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, na poziciji izvršnog direktora Sekretarijata Udruženja izbornih zvaničnika u Bosni i Hercegovini (UIZBiH) sa sjedištem u Sarajevu.

Međunarodno iskustvo u izborima:

Od 2002-2007. godine kao član ekspertnog tima OSCE ODIHR (Odjel za izbore Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za sigurnost i saradnju u Evropi) procjenjivala uspješnost izbora i rad izborne administracije u više država: SAD, Albanija, Španija, Rumunija, Bugarska, Kanada, Holandija, Švicarska, Island i Portugal. Na listi je eksperata za izbore OSCE ODIHR-a i UN-a. Kao posmatrač IRI-a pratila je izbore u Keniji 2007. godine.

Napisala više članaka i tekstova za stručne publikacije u vezi sa izborima u BIH, te bila glavni i odgovorni urednik lista " Izbori".

U privatnom životu, udata i majka punoljetnog sina.

(Tekst i foto: Službene stranice Centralne izborne komisije BiH)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti