Jasenko Đorđević: Instruktor borilačkih vještina u mikrosvijetu skulptura

06.01.2017. 10:24 / Izvor: Akta.ba
Jasenko Đorđević: Instruktor borilačkih vještina u mikrosvijetu skulptura
OTVORI GALERIJU

Neke od njegovih skulptura su samo puko prenošenje onoga što vidi, dok druge imaju neku skrivenu poruku u sebi.

Da grafitna olovka nije samo sredstvo za pisanje, već da ona može biti umjetnički inspirativna i izazov za izradu minijaturnih skulptura dokazao nam je mladi Tuzlak, Jasenko Đorđević.

Njegova umjetnička djela sada krase mnoge svjetske i evropske galerije i privatne domove poznatih lica.

Za poslovni portal Akta.ba govorio je o ljubavi prema izradi ovih jako osjetljivih minijaturnih umjetničkih djela.

"Još kao mali sam pravio razne minijaturne skulpture od plastelina i drugih materijala, kasnije sam se zainteresovao i za mikro origami. Skulpture na grafitnoj olovci počeo sam praviti prije skoro 7 godina i u to vrijeme na svijetu su bila 2 ili 3 čovjeka koja su radili slične skulpture. Ja sam bio prvi u Evropi i ovom dijelu svijeta. A sve je počelo kao izazov, kada mi je brat poslao link američkog umjetnika koji je prvi počeo da pravi skulpture na olovci, i govorio mi ako uspijem nešto ovako da napravim onda se mogu smatrati nekim umjetnikom. Ja sam izazov naravno prihvatio i nakon par dana poslao mu jednu skulpturu sa porukom - Vidiš da mogu. To je bila ujedno i moja prva skulptura koju sam uradio. Od malena sam pokazivao afinitet za umjetnost ali nikad nisam imao priliku upisati likovnu akademiju, ali nikad se ne zna", govori Đorđević.

ŽIVOT KAO INSPIRACIJA

Rekao je kako inspiraciju pronalazi svuda oko sebe. "Teoretski je moguće napraviti bilo koji oblik koji svojom površinom može stati na površinu olovke. Tu su razni motivi, od biljaka i životinja do reprodukcije slika i skulptura velikih svjetskih umjetnika, pa do svakodnevnih događaja iz života", kaže Đorđević.

Neke od njegovih skulptura su samo puko prenošenje onoga što vidi, dok druge imaju neku skrivenu poruku u sebi.

Na pitanje zašto se odlučio baš na izradu minijatura u grafitnoj olovci, kaže kako je grafit jedan od najosjetljivijih materijala pa je i rad na njemu i sa njim veoma težak i to je jedan od razloga koji ga je privukao, naglašava da je to bio pravi izazov za njega.

"Potrebno je mnogo truda i mnogo vremena da bi se dobila jedna skulptura. Morate biti u potpunosti skoncentrisani na ono što radite jer i najmanja nepažnja može dovesti do oštečenja ili loma skulpture. Budući da se radi o mikroskulpturi čija je površina u prosjeku između 2-4 mm, greška od 1 milimetra je ogromna, što znači da nemate prostora za greške. Za nastanak jedne skulpture potrebno je između 5-10 sati neprekidnog rada da bi se dobio neki grubi oblik, a kasnije i do nekoliko dana za sitne detalje, ali to vrijeme ovisi od kompleksnosti skulpture kao i od drugih faktora", objašnjava Đorđević.

Prije desetak godina, u vrijeme kad se bavio mikro origamijem Đorđević se sa jednom takvom origami figurom, koja je bila papirni brod, prijavio za Guinnessovu knjigu rekorda kao najmanji papirni brod na svijetu. Dimenzije papira bile su 1,5mm x 2,5 mm a sklopljeni brod je bio mnogo manji. Na žalost zbog nekih određenih pravila rekord mu nisu priznat ali su mu ostavili mogućnost da sazove komisiju iz Engleske koja bi nadgledala pravljenje brodića a troškove njihovog dolaska i boravka snosio bi Đorđević. Ono što su mu potvrdili jeste da u svojoj arhivi nemaju ni jedan sličan rekord, što mu ostavlja mogućnost da ga jednog dana i ostvari.

IZRADA SKULPTURA NIJE POSAO

Đorđević svoj rad na skulpturama ne smatra poslom, kaže da je to jedan vid opuštanja i meditacije.

"Iako radim nekada i po 10 sati bez pauze, psihički se ne umaram, naprotiv, osjećam se super. Jedino mi se oči ponekad zamore, al to je sasvim logičan slijed s obzirom da se radi o mikroskulpturama", govori Đorđević.

Jano je da je u izradi ovakvih skulptura potrebna nježna i precizna ruka što Đorđević dokazuje kroz izradu svojih malih remek djela, ali je malo je poznato da je on i instruktor Aikidoa, japanske borilačke vješine, i da već nekoliko godina aktivno trenira Judo,  tako da mu takva vrsta aktivnosti dodatno pomaže da se opusti i napunim pozitivnom energijom.

Do sada je imao 5 samostalnih i na desetine grupnih izložbi, desetak njegovih radova nalazi se u stalnoj postavci muzeja olovaka u Engleskoj, a dosta ih se nalazi i u privatnim kolekcijama širom svijeta. A možda najinteresantniji vlasnik jedne njegove skulpture je slavni holivudski glumac i oskarovac Benicio Del Toro, koji je njegov rad dobio na poklon tokom održavanja Sarajevo film festivala i njegovog boravka u našoj zemlji.

"Na 7 Bijenalu minijaturne umjetnosti BiH koja se održava u Tuzli dobio sam dvije nagrade, nagradu za skulpturu i Grand Prix bijenala. Moja prva samostalna izložba izvan BiH bila je u Norveškoj u periodu od 1. maja do 31. decembra u kultrnom centru Portaasen. To je bilo jedno super iskustvo, posjetioci su bili veoma zainteresovani, neki su dolazili i više puta da pogledaju sve izložene radove",govori Đorđević.

Sa Đorđevićem smo razgovarali i o državnoj podršci kulturi u našoj zemlji. "Ne bih mnogo komentarisao stanje u državi, jer nije samo država i pojedinci koji je vode krivi za ovo stanje. Svi smo mi direktno ili indirektno umješani u opštu nekulturu u svim segmentima života. Sami smo birali vlasti koje nas vode, sami odgajamo svoju djecu tako da je suvišan bilo kakav komentar. Što se tiče mog iskustva, imao sam neke finansijske pomoći od Grada Tuzle tokom održavanja mojih samostalnih izložbi u gradu, tako da sam zahvalan na tome, ali uopšteno, mislim da je sve to nedovoljno i da smo na polju kulture daleko od te čuvene Evrope", rekao je Đorđević.

Kaže kako se kroz život ne vodi nikakvim posebnim motom, ali da se uvjek rado sjeti jednog iz stripa Alan Ford koji glasi "Bolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromašan, džaba ti što si bolestan".

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti