Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla

19.08.2008. 13:41 / Izvor: eKapija.ba

Jasmin Imamović je rođen 8. 10. 1957. godine u Brčkom. Od prve godine života živi u Tuzli, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Pravni fakultet je završio u Sarajevu, 1980. godine. Pravnik je, književnik i političar.

Kao pravnik je radio u različitim organima uprave i pravosuđa. Objavio je tri knjige i veliki broj stručnih referata i članaka u naučnim i stručnim, pravnim časopisima, sve iz oblasti stvarnih prava na nekretnima, građanskog i upravnog prava.

Kao književnik je objavio tri romana i veliki broj eseja, kratkih priča, scenarija. Za književni rad je nagrađen Lovorovim vijencem austrijske fondacije Kultur kontakt, nagradom Ambasade Velike Britanije itd. Njegove priče, eseji i knjige su prevedene na više stranih jezika.

Kao političar je prvi puta izabran za načelnika Tuzle, 2001. godine. Drugi mandat je osvojio s rekordnih 63 % glasova. Od magazina "Dani", Radio „Kameleon-a“ i Hrvatskog radija "Soli", proglašen je ličnošću godine u BiH, 2003. godine. Dobitnik je više nagrada za ekologiju i turizam (Kraljica Katarina -2005; Zlatna turistička ruža -2006; Zlatna turistička kruna-2006;), a od međunarodnih priznanja, u Londonu, 2006. godine, primio je nagradu u vidu proglašenja Tuzle "BEACON GRADOM" (svjetlo na kraju tunela) za kreativni ekonomski razvoj Tuzle, i to od OSCE-a, britanske i švicarske vlade.

Od Asocijacije međuetničkih gradova jugodistočne Evrope "Philia", dodijeljena mu je "Povelja međuetničke tolerancije", za 2006. godinu. Hrvatski radio "Soli", Radio "Kameleon" i "Kafe novine", izabrali su ga za ličnost godine 2006.-te, a Radio Tuzla za ličnost godine 2007. po izboru slušalaca. Dobitnik je i nagrade "Najmenadžer" za 2007.godinu. Kao načelnik Tuzle je zatekao budžet od 19.000.000 KM. Od tada budžet bilježi neprekidni rast.

tekst & foto: Općina Tuzla

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti