Jasminka Džumhur, ombudsmen: Ekspert za ljudska prava

19.04.2012. 10:45 / Izvor: eKapija.ba
Jasminka Džumhur, ombudsmen: Ekspert za ljudska prava

Jasminka Džumhur diplomirala je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, i tu položila pravosudni ispit. Tokom svoje profesionalne karijere pohađala je brojne obuke i seminare s naročitim fokusom na ljudska prava, ljudska prava žena i jednakost spolova.

Kao pravnica radila je za mnoge firme, a bila je sutkinja i predsjednica Suda za prekršaje u Zenici. Njen prijašnji i sadašnji rad vežan je za eliminaciju nasilja na osnovu spola, trgovinu ljudima i zaštitu ljudskih prava.

U toj oblasti svog rada ona je obavljala konzultantske poslove za mnoge međunarodne i lokalne organizacije kao što su Dansko Vijeće za izbjeglice, Međunarodna Krizna Grupa, OSCE, OECD, UNDP, UNICEF, UNIFEM, USAID, i Soroš Fondacija. Bila je jedan od osnivača Udruženja žena “Medica” iz Zenice, kao i Centra za pravnu pomoć ženama, te članica Koordinacijskog odbora Ekonomske mreže žena Bosne i Hercegovine, osnovanog u januaru 2001. godine, i članica Izvršnog odbora Inicijative žena Bosne i Hercegovine (prva fondacije žena u Bosni i Hercegovini).

Naročito važan fokus njenog rada bio je usmjeren na izradu nacrta Zakona o jednakosti spolova; predavanja o međunarodnim standardima ljudskih prava, predavanja o ustavnom i domaćem pravnom okviru održanim IPTF-u, EUPM-u, lokalnoj policiji, sudijama i tužiocima, te o ugradnji principa ljudskih prava i standarda u zaštitu žrtava trgovine ljudima u pravni okvir Bosne i Hercegovine.

Jasminka Džumhur učestvovala je u izradi brojnih publikacija o pravima žena koje je objavio Centar za pravnu pomoć ženama iz Zenice.

Imenovana je za Ombudsmena Bosne i Hercegovine 4. decembra 2008. godine na period od šest godina.

Tečno govori engleski i ruski jezik.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti