Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Jasminka Stančul, pijanistica: Impresivni nastupi u većini svjetskih zemalja

20.04.2009. 11:22 / Izvor: eKapija.ba

Jasminka Stančul diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a školovanje nastavila na Muzičkoj akademiji u Beču kod prof. Noela Floresa. Još od srednje škole pobjeđivala je na više pijanističkih takmičenja, a nastupala je u većini evropskih zemalja. Godine 1986. dobila je od švajcarske vlade stipendiju za posebno nadarene studente, što joj je omogućilo usavršavanje kod Marije Tipo u Ženevi. Juna 1989. godine Jasminka Stančul je osvojila Prvu nagradu na Međunarodnom Betovenovom takmičenju u Beču, čime je otvorena njena sjajna međunarodna karijera.

Od tada, Jasminka Stančul svira na prestižnim festivalima kao što su: Muzički maj u Firenci, Šlezvig-Holštajn, Radio Frans Monpelje, Muzičke nedelje u Strezi, Međunarodni festival muzike u Bezansonu, Muzički festival u Bratislavi... Nastupala je sa čuvenim svjetskim orkestrima: Simfonijski orkestar Pitsburga, Filharmonija Los Anđelesa, Pariški orkestar, Bečki simfoničari, ansambl "Camerata Academica" iz Salcburga, Mađarska državna filharmonija, Varšavska filharmonija, Praška filharmonija, Sarajevska filharmonija. Od 2006. godine članica je Bečkog trija Brams.

U 2008. godini nastupila je sa Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Charlotte Symphony Orkestrom (SAD) kao i sa Filharmonijom Essen. Nastupila je sa Državnom filharmonijom Rheinland-Pfalz i sa njima snimila Betovenov koncert br. 1 i 5. Sa Orkestrom Haydn Bolzano pod dirigentskom palicom Gustava Kuhna snimila je Mocartov koncert KV 271 i 595. Početkom 2009. godine nastupila je sa Štutgardskom filharmonijom i Slovačkom filharmonijom.

Sarađivala je sa brojnim dirigentima, među kojima su Kurt Zanderling, Hans Graf, Juka-Peka Saraste, Aleksander Rahbari, Martin Turnovski... Boris Pergamenščikov, Kristijan Altenburger, David Geringas njeni su saradnici na polju kamerne muzike. Redovno koncertira sa ansamblima Bečke filharmonije, Bečkim gudačkim kvartetom i Bečkim virtuozima. Snimala je za NDR, ORF; njena tumačenja Betovenovih klavirskih koncerata zabeilježila je diskografska kuća Discover International, Šubertova klavirska trija Camerata Tokyo, a Šubertov kvintet "Pastrmka" - Koch.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti