Jasna Hadžimehmedović - Bekrić, dizajnerica: Kreacijama oduševljava i modnu pistu i filmski set

09.03.2011. 14:31 / Izvor: eKapija.ba

Jasna Hadžimehmedović – Bekrić poznata je bosanskohercegovačka modna dizajnerica i kostimografkinja. Rođena je u Sarajevu 24. februara 1971. godine, gdje je završila Srednju školu primjenjenih umjetnosti i Akademiju likovnih umjetnosti.

Modom se bavi od srednje škole kada je imala prilike prezentirati svoje kreacije i van naše zemlje. Od 2001. redovno učestvuje na Sarajevo Fashion Weeku predstavljajući svoje samostalne kolekcije. Osim Sarajeva, svoje radove je prezentovala i u Hrvatskoj, Sloveniji, Keniji i Tailandu. Pored samostalnih kolekcija redovno radi i za svoje klijente gdje spadaju i mnoge ličnosti iz javnog života.

Radila je kostimografiju za pozorišne predstave "Top girls" i "Svila". Također se bavi kostimografijom za film, a najznačajniji projekti na kojim je radila su film Oscarovca Danisa Tanovića "11. septembar", film Benjamina Filipovića "Dobro uštimani mrtvaci", "Nebo iznad krajolika" reditelja Nenada Đurića, te posljednje filmsko ostvarenje Danisa Tanovića "Cirkus Columbia".

Za svoj rad dobila je nekoliko nagrada, među kojima se izdvajaju priznanje za najbolju kolekciju pod nazivom "Rurbano" i najbolju modnu kreatorku na trećem Sarajevo Fashion Weeku, te nagrada za modni dizajn na godišnjim izložbama ULUPUBIH-a, ULUBiH-a i ASAS-a koje su 2002. i 2003. godine održane u Collegiumu Artisticumu.

Sredinom 2010. godine, zajedno sa dizajnericom Amnom Kunovac - Zekić osnovala je Udruženje modnih dizajnera i kostimografa "Modiko", kojeg čine osobe koje se profesionalno bave kostimografijom, modnim dizajnom, modnim stajlingom, modnom fotografijom, modnim novinarstvom i drugim profesijama koje su direktno vezane za modu.

Udruženje je osnovano radi ostvarivanja zajedničkih interesa svih članova, poticanja kreativnih sposobnosti članova, edukacije, razvoja i podizanja mode i kostimografije u BiH na viši nivo i približavanje svjetskim standardima, promociju BiH mode i kostimografije u zemlji kao i u svijetu te ostvarivanje internacionalnih kontakata.

Jasna Hadžimehmedović - Bekrić članica je udruženja ULUPUBiH-a, koje okuplja umjetnike iz oblasti dizajna i primjenjene umjetnosti. Trenutno radi u privatnom modnom ateljeu gdje kreira unikatne modne kreacije.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti