Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Jonathan M. Moore, zamjenik ambasadora SAD-a u BiH

20.02.2010. 08:55 / Izvor: eKapija.ba

Jonathan M. Moore je dužnost zamjenika ambasadora SAD-a u Bosni i Hercegovini preuzeo sredinom 2009. godine. Inače, ovaj visoko rangirani profesionalni diplomata u Ministarstvu vanjskih poslova SAD, započeo je karijeru 1990. godine, a 1991. godine i to u Američkoj ambasadi u Beogradu.

Radio je kao desk oficir zadužen za bivšu Jugoslaviju u State Departmentu od 1993. do 1995. godine i bio je šef političko-ekonomskog odjela Američke ambasade u Vilnusu, Litvanija, od 1995. do 1999. godine. Tri mjeseca je proveo radeći kao izvršni asistent šefa misije OSCE u Bosni i Hercegovini u vrijeme prvih post-dejtonskih izbora 1996. godine.

Nakon jednogodišnjeg rada u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država u Političkom uredu predsjednika Predstavničkog doma Hasterta, od 2000. do 2002. godine Moore je bio zamjenik direktora Ureda za Rusiju u State Departmentu, gdje je nekoliko mjeseci početkom 2002. godine obavljao i funkciju vršitelja dužnosti direktora. Nakon toga radio je kao zamjenik šefa misije u Američkoj ambasadi u Windhoeku, Namibija, od 2002. do 2005. godine.

Tokom 2005. i 2006. gospodin Moore je bio angažovan na pitanjima nacionalne sigurnosti na instituciji Hoover Univerziteta Stanford prije odlaska na mjesto zamjenika šefa misije Američke ambasade u Minsku, Bjelorusija. Od marta 2008. do jula 2009. godine obavljao je dužnost otpravnika poslova Američke ambasade u Bjelorusiji.

Moore je diplomirao na Fakultetu za međunarodne odnose Američkog Univerziteta 1988. godine, a stekao zvanje magistra u oblasti ruskih i istočnoevropskih studija na fakultetu za međunarodne odnose Elliott Univerziteta George Washington 1990. godine.

Dobitnik je nagrade Distinguished Honor Award kao i nekoliko Superior i Meritorious Honor nagrada State Departmenta, kao i dvije nagrade koju dodjeljuje Američko udruženje uposlenika u Ministarstvu vanjskih poslova za izvrsno poznavanje stranih jezika. Odlikovan je također i ordenom za zasluge kao i ordenom Grand Duke Gediminas od strane predsjednika Litvanije.

Pored jezika koji se govore u BiH, Moore govori litvanski, ruski, njemački i danski jezik.

Napomena: Informacije u potpunosti preuzete sa službene internet stranice Ambasade SAD-a u BiH

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti