Josip Novakovich, književnik: U utrci za Booker nagradu

30.01.2013. 14:13 / Izvor: tportal.hr
Josip Novakovich, književnik: U utrci za Booker nagradu

Novakovich, rođen 1956. u Daruvaru, danas živi u Montrealu gdje predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia. Tvrdi da ne zna kako je privukao pozornost sudaca niti kako je došlo do toga da je naveden kao kanadski pisac.

Hrvatski pisac s kanadskom adresom Josip Novakovich, koji se prošli tjedan našao među deset finalista za međunarodnu književnu nagradu Man Booker International Prize, izjavio je kako je od svih prednosti koje mogu proizići iz te nominacije novčana nagrada u visini 95 tisuća američkih dolara najmanje važna. Dan nakon što je saznao da je njegovo ime uvršteno u popis nominiranih za tu prestižnu nagradu, pisac i profesor kreativnog pisanja Novakovich, koji je iz Hrvatske s 20 godina emigrirao u SAD, kazao je kako već uživa prednosti veće globalne prepoznatljivosti.

"Već mi se i moj izdavač HarperCollins, koji prije uopće nije htio razgovarati samnom, ponovno počeo obraćati", kazao je Novakovich u razgovoru za kanadski list Brandon Sun, priznavši kako prodaja njegove posljednje dvije knjige izašle u izdanju tog nakladnika nije "baš išla super". "Nadam se da to znači da ću sad ipak ponovno surađivati s njima", kazao je.

Novakovich je jedan od desetero finalista za bienalnu međunarodnu nagradu Man Booker International Prize koja se dodjeljuje za životno djelo književnicima iz cijelog svijeta čija su djela ili izvorno objavljena na engleskom ili su prevedena na engleski jezik.

Za razliku od većine nagrada, za međunarodnog Man Bookera nema prijava, već je odluka o finalistima isključivo diskrecijsko pravo sudačkog panela, kojeg ove godine čine britanski književni kritičar Christopher Ricks, američka književnica i novinarka Elif Batuman, britanska spisateljica Aminatta Forna, kinesko-američka spisateljica Yiyun Li i Tim Parks, britanski književnik i prevoditelj.

Novakovich, rođen 1956. u Daruvaru, danas živi u Montrealu gdje predaje kreativno pisanje na Sveučilištu Concordia. Tvrdi da ne zna kako je privukao pozornost sudaca niti kako je došlo do toga da je naveden kao kanadski pisac.

"Vjerujem da su neki Kanađani lobirali za mene, jer inače bi me vjerojatno bili naveli kao hrvatsko-američkog ili samo američkog pisca, ili nešto takvoga", kazao je Novakovich, koji ima američko i hrvatsko državljanstvo. "No, ovo mi se više sviđa. Sviđa mi se da nema one crtice između, da nema nikakva oklijevanja: 'Taj tip je naš. On je Kanađanin'. Baš super", dodao je.

Novakovich je u Montreal doselio 2009. a o nominaciji je saznao pad dana prije nego mu je protekloga vikenda trebao biti riješen imigrantski status. "To mi se na neki način čini čak i važnijim od toga da sam finalist za Bookera - biti finalist za Kanadu", kazao je.

Rođen u Daruvaru 1956., Novakovich je s 20 godina otišao u SAD, gdje je studirao svašta, uključujući psihologiju, teologiju, filozofiju i kreativno pisanje.Njegovo prvo objavljeno djelo je kratka priča izašla 1988. u listu New England Review, kada je imao 32 godine. Do danas, razvio je prepoznatljiv stil pisanja s elementima crne komedije u kojemu tematizira rat na Balkanu. "Kažu da u svakom tužnom događaju mora postojati nešto dovoljno neobično da na neki način može čak biti i smiješno.... Za vrijeme rata, ljudi su često pričali šale i prepričavali neobične ratne dogodovštine koje su, bez obzira jesu li bile istinite, postale dio folklora", kaže Novakovich.

Napisao je kratku zbirku priča "The Enemy". Uz tu, napisao je još dvije zbirke kratkih priča, "Yolk" i "Infidelities: Stories of War and Lust", roman "April Fool's Day", dvije zbirke autobiografskih crtica "Apricots from Chernobyl", "Plum Brandy: Croatian Journey", te dva priručnika za umijeće pisanja "Writing Fiction Step by Step" i "Fiction Writer's Workshop". Dobitnik je brojnih nagrada, a djela je objavio u gotovo svim vodećim američkim književnim časopisima.

SAD je napustio zasićen administracijom bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha. "Kanada se činila toliko ugodnijom, humanijom, financijski odgovornijom zemljom, a i inače je bliža mojim političkim uvjerenjima", ističe.

Dobije li međunarodnog Man Bookera, to bi mu u prvome redu omogućilo da si kupi stan, budući da dok nema riješen status u Kanadi ne može dobiti bankovni zajam. No, iako priznaje kako je vjerojatno najveća prednost te nagrade to što mu je dala vjetar u leđa baš kad je počeo sumnjati, tvrdi da novac ipak nije najvažniji.

"Novac nije ključna prednost nominacije: ključna je prednost veća prepoznatljivost koja omogućuje bolju startnu poziciju u pregovorima s izdavačima, a pojednostavljuje i kasniju promidžbu", otkriva Novakovich, koji upravo sa svojim izdavačem HarperCollinsom pregovara oko knjige o životu i politici u Rusiji, koja je ranije odbačena.

Ime dobitnika ovogodišnje nagrade Man Booker International Prize bit će objavljeno u Londonu 22. svibnja. Kaže da neće brinuti oko nagrade. "Ovo je sada najvažnija faza – biti odabran među prvih deset u svijetu. Već je i to odlično. Neću razmišljati o nagradi - dogodi li se, super, ali u redu je i ako se ne dogodi. Neću zbog toga plakati", zaključuje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti