Kemal Hanjalić, akademski profesor i redovni član ANUBiH - Svjetski priznat ekspert za upravljanje naučnim timovima

23.12.2008. 13:57 / Izvor: eKapija.ba
Kemal Hanjalić, akademski profesor i redovni član ANUBiH - Svjetski priznat ekspert za upravljanje naučnim timovima

Akademik profesor doktor Kemal Hanjalić rođen je u Sarajevu 1939. godine, gdje je 1964. završio Mašinski fakultet.

Magistrirao je na Univerzitetu u Birmingemu, a doktorsku disertaciju iz oblasti mehanike fluida, sa temom o problemima hlađenja nuklearnih reaktora, odbranio je na prestižnom Imperial College of Science and Technology u Londonu.

Po povratku iz Engleske radio je u Istraživačko-tehnološkom institutu Energoinvesta, a naporedo i na Mašinskom fakultetu u Sarajevu.

Sve vrijeme bio je angažiran i na magistralnim razvojnim projekatima u Bosni i Hercegovini i tadašnjoj Jugoslaviji.

Akademik Hanjalić je u profesionalnoj karijeri obavljao i više različitih stručnih i društvenih funkcija: bio je direktor Instituta za procesnu tehniku, dekan Mašinskog fakulteta, gradonačelnik Sarajeva, ministar za nauku i tehnološki razvoj u Republičkoj vladi, te delegat Jugoslavije u Komitetu za životnu sredinu pri OECD-u u Parizu.

U julu 1991-ve prihvatio je poziv da bude gostujući profesor na Fridrih-Aleksander Univerzitetu u Erlangenu, a 1993-će ponuđeno i redovni profesor na Tehnološkom univerzitetu Mičigen, u Sjedinjenim Američkim Državama.

Nakon toga bio je profesor i šef katedre na Tehničkom univerzitetu Delft u Nizozemskoj.

Trenutno je nosilac Mari Kiri katedre Evropske unije na Univerzitetu La Sapienza u Rimu, s ugovornom obavezom da podigne naučni nivo te ustanove u oblasti termodinamike i mehanike fluida.

Akademik Kemal Hanjalić objavio je više od 350 autorskih studija, te oko 200 radova u međunarodnim konferencijskim zbornicima.

Njegovi radovi su u naučno indeksiranim časopisima citirani više od 1.500 puta, te u više od 30 knjiga i monografija – u nekim i pod posebnim naslovom, i u poglavlju pod njegovim imenom.

Profesor Hanjalić je redovni član Akademije nauke i umjetnosti Bosne i Hercegovine, Kraljevske akademije za tehničke nauke Velike Britanije, te član niza naučnih i stručnih udruženja u SAD-u, Turskoj, Švajcarskoj, Japanu, Kini i drugim zemljama.

Kao svjetski priznat ekspert za upravljanje naučnim timovima, akademik Hanjalić je uvjeren da i naša zemlja ima realne izglede za brži ekonomski razvoj, ukoliko na pravi način budu akitvirani naši nesumnjivi ljudski resursi...

izvor: emisija Društvo znanja

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti