Ko je Boris Johnson, novi premijer Velike Britanije?

24.07.2019. 12:23 / Izvor: Agencije
Ko je Boris Johnson, novi premijer Velike Britanije?

Jednom je izjavio da Hillary Clinton izgleda kao "sadistična medicinska sestra u psihijatrijskoj bolnici", a kritikovao je Donalda Trumpa prije nego što je ovaj postao predsjednik 2016. godine.

Boris Johnson, novoizabrani premijer Velike Britanije, karizmatična je i ponekad kontroverzna ličnost, koja je već podijelila svoju stranku, ali i britansku javnost.

Johnson je u utorak objavljen kao pobjednik vladajuće Konzervativne stranke u utrci za premijera, dobivši 92.153 glasova, piše američki CNBC.

Njegovo puno ime je Alexander Boris de Pfeffel Johnson, ali ga britanski mediji i šira javnost znaju samo ga Borisa. On je postao poznat u svijetu politike u vrijeme kada je bio gradonačelnik Londona od 2008. do 2016. godine iako je bio poslanik u parlamentu, zastupajući svoju Konzervativnu stranku od 2001. godine nakon burne karijere u novinarstvu.

Johnson je rođen u New Yorku i imao je dvojno britansko i američko državljanstvo, ali se 2017. odrekao američkog. Kada je bio dijete, jednom prilikom je izjavio da ima ambicije da postane "kralj svijeta".

Njegovo porodično stablo je veoma šaroliko jer je povezan s britanskom i evropskom aristokratijom, a i potomak je Kralja Georga II.

Studirao je na prestižnom privatnom Eton Collegu, a poslije na univerzitetu Oxford. Prije ulaska u politiku bio je novinar i urednik.

Njegova karijera u medijima je označena kontroverzama kada je otpušten jer je lažirao jedan citat. Kasnije je radio kao novinar u Briselu gdje je postao ozloglašen zbog svog euroskeptičnog izvještavanja o Evropskoj komisiji.

Kada je kasnije postao političar i gradonačelnik Londona, zauzeo je stav u korist Brexita uoči referenduma 2016. godine o članstvu u EU. 

Nakon što je tadašnji britanski premijer David Cameron podnio ostavku poslije rezultata referenduma u junu 2016., Johnson je imenovan za ministra vanjskih poslova u vladi premijerke Therese May.

Međutim, 2018. godine je podnio ostavku u znak protesta zbog pristupa premijerke May Brexitu. Neki ministri su već najavili da će podnijeti ostavke ako on postane premijer, među kojima je i ministar finansija Phillip Hammond.

Očekuje se da će Johnson promijeniti čitavu garnituru ministara kada zvanično preuzme funkciju.

Javni gafovi nisu nepoznanica za Johnsona. Ustvari je on i postao istaknuta javna ličnost, posebno među desno naklonjenim konzervativcima, zbog njegovih komentara koji privlače pažnju i koji su politički nekorektni.

Dok je radio kao novinar u Londonu 2002. godine, Johnson se našao u središtu kontroverzi jer je napisao članak o premijerovom ministarskom putu u Demokratsku Republiku Kongo, koristeći se rasističkim terminima. Nedavno se izvinio za te komentare, ali je tokom godina iznio razne druge primjedbe, čime je zacementirao svoju javni nastup kao ekscentričan, sklon gafovima i 'otkačen' iako se mnogi pitaju koliko je on zaista 'otkačen' i ko je, zaista, pravi Boris.

Kritičari kažu da Johnson nije sposoban da bude na visokim pozicijama zbog njegovih prethodnih komentara. Bio je optuživan i za islamofobiju nakon što je rekao da muslimanke koje nose burke "izgledaju kao poštanska sandučad".

Jednom je izjavio da Hillary Clinton izgleda kao "sadistična medicinska sestra u psihijatrijskoj bolnici", a kritikovao je Donalda Trumpa prije nego što je ovaj postao predsjednik 2016. godine.

Kada je Trump 2015. godine rekao da su neki dijelovi Londona postali toliko radikalni da ih se čak i policija boji, Johnson je odgovorio da "jedini razlog zašto ne bih posjetio neke dijelove New Yorka je da bi izbjegao susret s Donaldom Trumpom".

Međutim, Johnson je postao bliži s Trumpom od tada, a američki predsjednik mu je na Twitteru čestitao na novoj funkciji i kazao da će on uraditi "sjajan posao" kao premijer.

Johnson, koji je poznat kao neko ko voli da izigrava dvorsku ludu, imao je mnogo neozbiljnih trenutaka. Slika Johsona kako visi zaglavljen na žici tokom promovisanja Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine ostala je urezana u sjećanja mnogih Britanaca.

Pored toga, njegova pretjerana uzbuđenost na sportskim događajima rezultirala je time da je oborio na pod 10-godišnjeg Japanca tokom ragbija na ulicama Tokija i zabio se u prepone njemačkog fudbalere tokom prijateljske utakmice.

Neusmnjivo je da postoji jedna tema koja će Johnsonu zadati glavobolje čim preuzme funkciju, a to je Brexit.

Johnson je bio jedan od najstrastvenijih zagovornika napuštanja Evropske unije iako mnogi preispituju njegove motive i vjeru u Brexit. U jednom neobjavljenom članku iskazao je podršku ostanku u EU. Zbog toga su ga kritikovali da njegova podrška kampanji za izlazak iz EU je stvar ličnih ambicija i da mu nije državni interes na pameti.

Međutim, sada je sva pažnja usmjerena na to šta će ovaj strastveni zagovornik Brexita, koji je sa margina kritikovao dosadašnji pristup vlade Velike Britanije, uraditi od onog što je postalo prolongirana politička zbrka bez očiglednog rješenja.

Postoji velika zabrinutost među političarima da bi Johnson mogao zaobići ili čak raspustiti parlament kako bi okončao proces Brexita bez toga da se opozicija pita za mišljenje. Johnson će morati vidjeti kako veoma mala većina u vladi, koja ima većinu samo zbog pro-Brexit stranke Sjeverne Irske, izdržava pod njegovim vodstvom. 

Sjeverna Irska, kao i njeni budući odnosi s EU i položajem unutar Velike Britanije, jedan je od najvećih kamena spoticanja u procesu Brexita.

Pored svega toga, Johnson će morati pronaći način da se nosi s buntovnim i podijeljenim Parlamentom, ali i javnošću, koja je 52 posto glasala za Brexit, a 48 posto protiv, i svih onih koji su u međuvremenu promijenili stavove, piše CNBC.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti