Ko je Draško Stanivuković, najmlađi gradonačelnik Banje Luke?

23.12.2020. 12:57 / Izvor: Dnevni Avaz
Ko je Draško Stanivuković, najmlađi gradonačelnik Banje Luke?

Draško Stanivuković gradonačelnik Banje Luke, rođen je 21. maja 1993. godine u Banjoj Luci.

Draško Stanivuković gradonačelnik Banje Luke, rođen je 21. maja 1993. godine u Banjoj Luci. Političku karijeru započeo je u 18. godini.

Godine 2014. bio je najmlađi kanididat na Opštim izborima za poslanika u Narodnoj skupštini RS. Tada je osvojio oko dvije hiljade glasova, što nije bilo dovoljno za osvajanje mandata.

Dvije godine kasnije kandidirao se za odbornika u Skupštini Grada Banje Luka te sa osvojenih dvije hiljade glasova postao najmlađi odbornik u historiji lokalnog Parlamenta.

Na Općim izborima 2018. godine se kandidirao za ulazak u Narodnoj skupštini RS te sa skoro 20.000 glasova dobio mandat poslanika u entitetskom Parlamentu. Osvojio je pojedinačno najveći broj glasova od svih kandidata za narodne poslanike u Republici Srpskoj.

Stanivuković: Političku karijeru započeo je u 18. godini

Stanivuković je 2014. godine osnovao Udruženje građana "Budi DRUGačiji" koje ima za cilj da motivira mlade ljude i pomaže drugima kroz razne akcije. Do sada je organizirao nekoliko protestnih šetnji i okupljanja kako bi ukazao na probleme s kojima se suočavaju građani Banje Luke, ali i cijele Bosne i Hercegovine.

Prikupljali su sredstva za uređenje školskih dvorišta, fiskulturnih sala, pomoć osobama oboljelim od raznih bolesti i slično.

Stanivuković je podržao protest majki i porodilja, organizirao peticiju protiv kupovine luksuznih automobila za ministre u Vladi RS, organizirao proteste protiv povećanja akcija za gorivo i slično.

Inače, završio je Osnovnu školu "Aleksa Šantić" i banjalučku Gimnaziju. Nakon toga upisao je Ekonomski fakultet u Banjoj Luci.

Stanivuković je 2014. godine osnovao Udruženje građana "Budi DRUGačiji"

U slobodno vrijeme uči da svira klavir i gitaru. Bavi se plesom, borilačkom vještinom krav maga i raznim drugim sportovima. U jednom intervjuu priznao je da je od malena želio da se bavi društveno korisnim radom i politikom, a s obzirom da je njegova porodica jedna od imućnijih u Banjoj Luci, ističe da mu sticanje novca nije bio motiv za ulazak u politiku.

Poznat je po tome što je žestoko provocirao vlast, često se izlažući čak i mogućnosti fizičkog sukoba.

Fotografija: Agencije/Dnevni avaz

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti