Ko je Ursula von der Leyen, nova predsjednica Evropske komisije

Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Ko je Ursula von der Leyen, nova predsjednica Evropske komisije

03.07.2019. 09:31 / Izvor: HINA

Ursula von der Leyen – liječnica, sedmerostruka majka i štićenica Angele Merkel na čelu Evropske komisije.

Njemačka demokršćanka Ursula von der Leyen, koju je Evropsko vijeće u utorak predložilo za funkciju predsjednice Evropske komisije, političarka je s bogatim iskustvom na čelu nekoliko njemačkih ministarstava, a rođena je i u političkoj porodici: njen otac je bio poznati političar Ernst Albrecht.

Ursula Gertrud von der Leyen se dolaskom na čelo Evropske komisije zapravo vraća u središte Evropske unije. Naime, njemačka političarka je rođena 1958. upravo u  Bruxellesu, gdje je njen otac, kasniji premijer savezne pokrajine Donja Saska Ernst Albrecht, obnašao visoke funkcije u Evropskoj ekonomskoj zajednici i Evropskoj zajednici, pretečama Evropske unije. Von der Leyen je u Bruxellesu provela prvih 13 godina svog života

Strah od RAF-a

Od 1977. do 1980. studirala je ekonomiju na uglednoj London School of Economics. U Londonu je, zbog straha od terorista Frakcije Crvene Armije (RAF), koji su u to vrijeme prijetili njemačkim političarima i članovima porodice, studirala pod lažnim imenom Rose Ladson.

Nakon povratka u Njemačku, buduća ministrica studirala je medicinu nakon čega je doktorirala i specijalizirala ginekologiju. 2015. su se pojavile optužbe da je von der Leyen prepisala veći dio svog doktorata. Nakon istrage Univerziteta u Hannoveru zaključeno je da doktorat „sadrži greške“, ali je odlučeno da Von der Leyen smije zadržati doktorsku titulu.

1986. Ursula Albrecht se udaje za liječnika i potomka poznate porodice tekstilnih industrijalaca, Heika von der Leyena s kojim ima sedmero djece.

Kasni ulazak u politiku

Politici se posvetila relativno kasno: članicom Kršćansko-demokratske zajednice (CDU) postala je tek 1990, a u pokrajinsku politiku je ušla krajem devedesetih. Na saveznu političku scenu je došla 2005. kada ju je novopečena kancelarka Angela Merkel dovela na mjestu ministrice porodice. U drugom kabinetu Merkel, Von der Leyen je obnašala mjesto ministrice rada, a 2013. je preuzela ministarstvo odbrane.

Na čelu ministarstva obrane, konzervativni krugovi su joj predbacivali nedovoljnu bliskost samim postrojbama te prespori preustroj Bundeswehra.  Ministarstvo obrane trenutno potresaju skandali oko preplaćenih savjetničkih honorara, a sama ministrica je već nekoliko puta svjedočila pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom. 

Štićenica Angele Merkel

Von der Leyen slovi kao prisna saradnica Angele Merkel, a neko vrijeme se nalazila i u igri za glavnu tajnicu CDU-a. Konzervativnim krugovima je bila trn u oku i zbog svoje podrške izbjegličkoj politici Angele Merkel. Sama porodica Von der Leyen je kod kuće primila jednog izbjeglicu iz Sirije.

Analitičari je zbog dobrog poznavanja sva tri glavna EU jezika i iskustva u NATO-u smatraju podobnom kandidatkinjom za mjesto čelnice Evropske komisije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Ličnosti