Maho Taso, direktor agencije Prostor - Napredak firme dodatna motivacija u poslu

22.10.2012. 15:59 / Izvor: eKapija.ba
Maho Taso, direktor agencije Prostor - Napredak firme dodatna motivacija u poslu

Maho Taso, direktor i suvlasnik agencije za nekretnine Prostor iz Sarajeva, glavnim izazovom u svom poslu smatra činjenicu da se svakodnevno sreće sa velikim brojem osoba različitih profila i profesija.

Posebno zadovoljstvo predstavlja tutorstvo obrazovanih, inteligentnih mladih ljudi željnih znanja i uspjeha, te praćenje njihovog profesionalnog razvoja. Kao i za svakog drugog poduzetnika, ističe da mu uspješan razvoj poslovne ideje i napredak firme daje posebnu dodatnu motivaciju u svakodnevnom poslu.

Rođen je u Mostaru 9. novembra 1975. godine, a trinaest godina godina proveo je u Norveškoj gdje stekao diplomu ekonomiste na Norwegian School of Managment. Nakon toga, dobio je priliku da svoje obrazovanje primjeni u praksi.

"Od 2001. do 2004. godine radio sam na poziciji finansijskog analitičara u globalnoj firmi Helly Hansen, gdje mi je omogućeno sticanje iskustva u vođenju multinacionalnih projekata i poznavanje različitih poslovnih kultura diljem Evrope i svijeta", priča Taso u razgovoru za eKapiju.

Naredne tri godine provodi u norveškoj banci Handelsbanken u Oslu, gdje je bio zadužen za poslovne sa fizičkim i pravnim licima. Nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, zapošljava se kao savjetnik za mala i srednja preudzeća u banci HVB-CP u Sarajevu.

Godine 2007., zajedno sa partnerima osniva agenciju za nekretnine Prostor sa željom da na tržište BiH donese efikasniji vid kupoprodaje nekretnina.

"Najveći poslovni uspjeh, koji naravno dijelim sa svim mojim kolegama, smatram firmu Prostor i ono što smo donijeli na naše tržište u vidu transparentnijeg, sigurnijeg i sređenijeg tržišta nekretnina, na čijem daljem razvoju i napretku svakodnevno radimo", ističe Taso.

Njegov radni dan obično počinje prije odlaska na posao provjeravanjem i eventualnim slanjem važnih email-ova, te kontaktiranjem poslovnih partnera u cilju potvrđivanja zakazanih ili organizovanja novih sastanaka.

Konačan plan dnevnih aktivnosti, kako navodi, pravi nakon dolaska na posao. Razgovori sa voditeljima poslovnih jedinica, savjetovanje i pomoć pri rješavanju svakodnevnih izazova. Telefonska i email komunikacija i sastanci sa poslovnim partnerima. Analiza proteklih i planiranje budućih strateških aktivnosti unutar firme te povremene izjave za medije i učešće u radu profesionalnih udruženja.

Taso je član Upravnog odbora Udruženja učesnika u prometu nekretninama i Udruženja eksperata na polju nekretnina u BiH, gdje pokušavaju da kroz edukaciju javnosti i kontinuirano usavršavanje postave branšu na nivo i poziciju koju zaslužuje i zauzima svugdje u svijetu.

U okviru toga i u saradnji sa Master studijem "Nekretnine – primijenjene finansije" pri Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, rade na konačnom uvođenju internacionalnih standarda u tržišnoj procjeni vrijednosti nekretnina u BiH, što je jedan od preduslova za zdravo dugoročno funkcionisanje nekretninskog i bankarskog sektora, ali i za privlačenje ozbiljnih investitora i kapitalnih projekata.

"Moja želja i lična misija je da vlastitim primjerom radim na animiranju mladih visokoobrazovanih Bosanaca i Hercegovaca u zemlji i inostranstvu, kako bi uvidjeli da u jednoj branši u začetku, kakvo je poslovanje s nekretninama u BiH, imaju jedinstvenu priliku da učestvuju u izgradnji nečega zaista velikog, istovremo gradeći uspješnu karijeru i odlično zarađujući", ističe on.

Prema njegovom mišljenju, rad, rad, rad, integritet, dugoročno razmišljanje i mala doza hrabrosti su sigurna formula za uspjeh svugdje u svijetu, pa i kod nas u BiH.

Svoje rijetko slobodno vrijeme provodi uglavnom sa porodicom, dok prijatelje pokušava viđati u predasima između različitih poslovnih aktivnosti u toku radnog dana, koji nerijetko traje od 10 do 12 sati.

Trenutno je zaokupljen čitanjem knjige London, Edwarda Rutherfurda, u kojoj je kombinacijom fiktivnih likova i stvarnih događaja kroz vjekove predstavljeno rađanje i razvoj jedne od najvećih svjetskih metropola od samog nastanka do danas.

Kada je u pitanju muzika, njegov izbor se uglavnom poklapa sa onim što svakodnevno nudi Radio Sarajevo. Od domaćih muzičara posebno cijeni Damira Imamovića, Amiru Medunjanin, Dubiozu kolektiv i Zoster, a svima preporučuje album "Vasduh" od Mare koji je star već nekoliko godina, ali kojeg smatra nečim zaista posebnim i bezvremenskim.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti