Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Maja Čengić, voditeljica na BHRT-u: Pohvale gledalaca su mi najveća nagrada

23.03.2010. 15:13 / Izvor: eKapija.ba

Maja Čengić, poznata TV voditeljica, svojim najvećim uspjehom smatra svakodnevne pohvale gledatelja te visoki rejtinzi emisija koje vodi. Ova buduća pravnica rođena je u 29. septembra 1982. godine u Sarajevu. Voditeljsku karijeru započinje u trećem razredu Druge gimnazije kao spiker na Kalman Radiju, a samo nekoliko mjeseci dobiva priliku da radi u njenoj danas matičnoj kući BHT1, kao voditeljica vremenske prognoze, a kasnije i emisije Coca-Cola kino.

Potom se na radiju RSG počinje baviti ozbiljnijim radijskim voditeljstvom kao i uređivanju vlastitih emisija. Iako je pamtimo po serijalima zabavnog karaktera, Maja je iskustvo stekla i u Informativno-političkom programu BHT1.

"Nakon toga, nakratko se odlučujem vratiti isključivo radijskim obavezama, da bih za par mjeseci ponovo došla na BHT1, ovaj put u ulozi jedne od urednica, ali i kao voditeljica emisije "Kult-ura!". Na poziv Senada Hadžifejzovića, 2003. godine počinjem rad u press službi BH Eurosonga i na taj način otkrivam i neke druge izazove u profesionalnoj karijeri", istakla je ona za eKapiju. U ulozi PR-a, bila je angažirana i na nastupima Davida Copperfielda, Simple Minds, Erosa Ramazzorija, Maksima Mrvice i Jose Carrerasa.

"Ipak, jedno od najdražih iskustava jeste ono stečeno radom u timu Internacionalnog teatarskog festivala MESS gdje sam dvije godine obavljala funkciju osobe zadužene za odnose sa javnošću", ističe Čengić.

Nakon brojnih obaveza, 2006. godine se opredjeljuje za rad na BHT1 gdje se i zapošljava na mjestu urednice i producentice.

"Od tada pa do danas iza mene je iskustvo izvještavanja sa filmskog festivala u Berlinu kada je Jasmila Žbanić osvojila Zlatnog Medvjeda, dosta profilisanih reportaža sa kulturne scene u BiH, ali i početak rada u press službi BH Eurosong tima", navodi ona.

Na nagovor Dejana Kukrića, glavnog i odgovornog urednika Muzičko-zabavnog programa BHT1, konačno se "smiruje" u njegovoj redakciji i počinje intenzivan rad kako na projektu BH Eurosong tako i na emisiji "Konačno petak!" koja se uspješno emituje već tri sezone. Osim toga, konstantno radi na brojnim drugim projektima, kao što su Sarajevo Film Festival, snimanje Novogodišnjih programa, realizacija brojnih koncerata.

Aktivno govori engleski i poljski jezik. Rado demonstrira svoje pjevačke sposobnosti. "Obožavam pjevati i pjevam dok sam u autu, u kući, dok šetam. Neki kažu da mi dobro ide, dok drugi tvrde da sam nepodnošljiva", kaže uz smijeh. Kao djevojčica, bavila se raznim sportskim aktivnostima, od treniranja skijanja, plivanja tenisa, a najviše žali što, zbog ratnih dešavanja, nije bila u mogućnosti usavršiti sviranje klavira koji joj je omiljeni muzički instrument.

Svoju zahvalnost duguje svojim roditeljima što je nisu odgojili kao "tipičnu jedinicu": "Porodica je za mene definitivno najvažnija na svijetu. Zahvalna sam svojim roditeljima na svemu čemu su me naučili, na svim vrijednostima koje su mi usadili".

Samo dva ispita je dijele od diplome Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Trenutno je zaokupljena projektom BH Eurosong 2010, a ništa manje značajnim ne smatra i svoj rad na humanitarnom projekt "Šetnja za život" u okviru akcije prikupljanja potrebnih finansijskih sredstava za kupovinu mamotoma.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti