Maja Miralem: Dom ispunjen ljubavlju čini me najsretnijom ženom na svijetu

17.12.2013. 12:27 / Izvor: zenskiportal.ba
Maja Miralem: Dom ispunjen ljubavlju čini me najsretnijom ženom na svijetu

Prepoznatljivo televizijsko lice Maja Miralem za Ženski portal otkriva kako je počela njena uspješna televizijska priča. Pitali smo je bez čega ne može zamisliti dan i u čemu je tajna njenog odličnog izgleda

Prepoznatljivo televizijsko lice Maja Miralem za Ženski portal otkriva kako je počela njena uspješna televizijska priča. Pitali smo je bez čega ne može zamisliti dan i u čemu je tajna njenog odličnog izgleda. Njena priča dokazuje da prava ljubav nije samo bajka koju kreiraju filmski studiji.

Kada ste i kako zakoračili u svijet medija?

Kako to obično biva kada su u pitanju dobre stvari – sasvim slučajno. Krajem trećeg razreda Druge gimnazije kada sam došla na promociju albuma grupe Seven UP, u kojoj je pjevao moj školski drug Fuad Backović Deen. Na toj promociji mi je prišao gospodin Enes Kršo, vlasnik Kalman radija i pozvao da dođem raditi kod njega kao voditeljica. Prihvatila sam poziv i radila sam kao voditeljica top liste zabavne muzike. Tri mjeseca nakon toga, gospoda Mujo Delibegović i Haris Kulenović pozvali su me na audiciju za vremensku prognozu televizije BiH koja je tada bila u povoju i kako sam tada zakoračila na BHT1, tu sam  ostala do danas. Međutim, s obzirom da je radio moja prva i velika ljubav, u međuvremenu sam prihvatila poziv direktora RSG Radija, gospodina Adnana Osmanagića i tu sam provela nezaboravnih šest godina. Sve što znam o radiju kao mediju, naučila sam upravo na RSG-u i na toj prilici sam uvijek bila zahvalna. Međutim, kako se obim poslova iz dana u dan širio, u jednom trenutku morala sam se odlučiti za jedan medij i odlučila sam se za televiziju, gdje sam prošla brojne poslove. Od voditeljice vremenske prognoze, Coca-cola kina, urednice i voditeljice emisije "Kult-ura", novinarskog posla u Informativnom programu BHT1, pa sve do pozicije urednice-producentice u Muzičko-zabavnom programu, gdje sam i danas.

Šta Vas je uvijek inspirisalo?

Svi koji se bave ovim poslom, znaju da je on sam po sebi uvijek i iznova inspiracija i izazov. Svaki dan je drugačiji, u mom slučaju vrlo zanimljiv i to je ono što me  još uvijek drži da ostanem tu gdje jesam.

Kako biste predstavili sebe u tri riječi?

Uporna, vrijedna i iskrena.

Završili ste Pravni fakultet. Da li sebe vidite kao uspješnu poslovnu ženu i u toj vrsti posla?

Pravo je ostalo moja neostvarena želja. Ne u smislu same diplome, jer nju posjedujem, nego u smislu sticanja prakse. Ma šta ko mislio i govorio, pravo je za mene nevjerovatno zanimljiva materija, kojoj bih se, u svakom slučaju, voljela posvetiti u budućnosti. Eh, sad, koliko ću biti u tome uspješna ili ne, ostaje da se vidi (smijeh)

U kakvoj odjevnoj kombinaciji se najbolje osjećate?

Kao i svaka žena i ja se volim, u skladu s prilikom, dotjerati i ponekad obući neku lijepu haljinu i naravno, nezaobilazne štikle, no ipak za svaki dan biram ležerniju odjeću, poput farmerica, tunika i ravnih čizama.

Ljubav nije samo bajka koju kreiraju filmski studiji što pokazuje Vaša veza i brak sa suprugom Gordanom. Kako je počela vaša ljubavna priča?

U mom životu se očito sve najbolje stvari dešavaju spontano pa tako i taj "ljubavni dio". Uglavnom, upoznali smo se slučajno, zajednički prijatelji su nam priredili "slučajni" zajednički izlazak na Valentinovo (koji kliše, zar ne?), na prvi date izašli 17. februara, a već 17. jula pravili zabavu za vjenčanje. Te iste godine dobili smo našeg sinčića Vanju, a za koji dan ćemo slaviti i njegov drugi rođendan. Sve ostalo je nebitno (smijeh).

Čime Vas je osvojio?

A čime nije (smijeh)? Sjećam se da sam pri prvom susretu pomislila "Zar ovakvi još postoje?". I danas, nakon skoro tri godine od tog momenta, mislim isto.

Već nekoliko godina vodite i uređujete emisiju "Konačno petak" sa kolegom Dejanom Kukrićem. Koliko vam je važno da u svaku novu sezonu unesete promjene?

Naravno da je važno. Mi smo upravo sa tom emisijom već od početka emitovanja pomjerili granice na našem medijskom prostoru. Ubrzo su nas počeli kopirati i drugi i to nam je odmah dalo do znanja da smo uradili dobar posao. Od samog koncepta emisije, postavke scenografije, do odabira gostiju. Nikada nismo zalazili u privatni život naših sagovornika, niti smo ih po tom principu dovodili u emisiju. Kroz naš studio, za ovih pet punih sezona emitovanja, prodefilovale su sve same zvijezde iz cijele bivše Jugoslavije, iz svih oblasti javnog i kulturnog života. Naravno, da bismo voljeli da i danas možemo učiniti više, unijeti neke novine u samu pripremu i realizaciju, ali recesija je učinila svoje, novaca je sve manje, tako da ne smijemo previše maštati.

Svi primjećuju kako sjajno izgledate, čemu to dugujete, vježbanju, ljubavi…?

Kažu da žena najbolje izgleda kada se najbolje i osjeća….pa tako vjerujem i ja. Zaista sam sretna i mislim da je to ključ uspjeha i na tom polju. Imam, hvala Bogu, dom ispunjen ljubavlju, smijehom i to me čini najsretnijom na svijetu. Jedem "u letu", vježbam svaki dan skupljajući igračke po kući i pijem puno zelenog čaja. To je moj recept.

Imate li neki ritual bez kojeg ne možete?

Nikako, ali nikako ne mogu bez dugotrajnih telefonskih razgovora sa mojim najboljim prijateljicama, Samirom, Emelom, Samrom i Belmom. S obzirom da nemamo baš previše vremena za ispijanje kafa (što je svojevremeno bio čak i dnevni ritual), telefon je jedino što nam preostaje.

Budući da ste mama, je li Vas ponekad strah odgajati dijete u ovaklo nesigurnom svijetu?

Iskreno, pokušavam da ne razmišljam previše o tome… nastojim da živim kao da je sve sjajno i bajno, jer bojim se da bih u suprotnom pala u tešku depresiju, pogotovo kada se moja mama prisjeća vremena u kojem je mene odgajala. Po prirodi sam optimista pa tako i u ovom slučaju vjerujem da će jednoga dana sve biti bolje i ljepše…, ako ne za nas, onda bar za našu djecu.

Da li je majčinstvo jedan od razloga zbog koji ste i vrlo društveno odgovorni i koliko zapravo poznate osobe svojim primjerom trebaju uticati na svijest ljudi?

Svakako da je majčinstvo uticalo na moje "osvještenje" i u tom pogledu. Smatram da je jedna od obaveza i odgovornosti nas koji se bavimo poslovima, koji su zbog nekih razloga više izloženi javnosti, ukazivanje na razne društvene pojave i sprečavanje njihovih negativnih oblika. Jer, upravo mi imamo mogućnosti da glas drugih ljudi dospije u medije i na taj način postane dostupan svima. To je, usudit ću se reći, na neki način i naša misija u ovom poslu.

Najbolji savjet koji ste dobili kao mama?

U prvim danima nakon poroda, kada smo suprug i ja išli sa Vanjom na raznorazne preglede i već bili poluludi od petsto različitih savjeta… prišla nam je jedna divna doktorica i rekla :"Dijete treba da jede, spava i da se puno, puno voli. Sve ostalo ćete učiti iz dana u dan". U tom trenutku, baš ta rečenica je bila pravo olakšanje i upravo nju smatram najboljim savjetom.

Kako se odmarate od svakodnevnih obaveza?

Nikako (smijeh). Ne pamtim kada sam se istinski odmorila, iskreno.

Kako planirate provesti predstojeće praznike?

Pošto Vanja u decembru slavi rođendan, nama je taj mjesec poseban sam po sebi. Slavlje je počelp 10. decembra u krugu porodice i prijatelja, a u krugu vjenčanog kuma, njegove supruge i djeteta, će nadam se završiti na nekom lijepom turističkom odredištu.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti