Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Marc Neal, direktor kompanije Finor Consulting: Prva osoba koju zovu da riješi problem

23.12.2009. 11:40 / Izvor: eKapija.ba

Marc Neal, direktor Finor Consulting, rođen je 1960. godine u Kanadi. Sa 49 godina, Marc, certificirani Menadžment Računovođa (CMA), posjeduje opsežno znanje i široko iskustvo u svim aspektima generalnog menadžmenta sa specifičnim fokusom na poslovnu strategiju i mjerenje učinka. Ima široko iskustvo i u javnom i u privatnom sektoru na poslovima vezanim za firme koje se tek formiraju, tržišnu analizu, promjenu menadžmenta, ERP odabir i implementaciju, kao i za razvoj strategije.

Marc Neal je profesionalni računovođa koji posjeduje vještine da jasno raspozna i riješi organizacijske i finansijske probleme i na mikro i na makro nivou, kao i već dokazanu sposobnost za postizanje velikih rezultata. Zato je u organizacijama u kojima je radio uvijek bio prva osoba koju zovu da riješi problem.

Ove profesionalne vještine i njegove lične osobenosti su razvijane kroz 15 godina profesionalnog iskustva u liderskim ulogama u menadžmentu i finansijama i u javnom i u privatnom sektoru kao i dodatnih 5 godina iskustva u građevinarskoj industriji.

Mar Neal je studije strateškog marketinga, više studije računovodstva, poslovne administracije i građevinskog inžinjeringa završio u Kanadi.

Profesionalno iskustvo, u periodu od 1995. do 2000. godine, sticao je kao nezavisni konsultant u građevinskom sektoru obavljajući poslove razvoja sistema za proračun troškova, analize budžeta i tržišnih studija. Kao nezavisni konsultant, Marc je razvio sistem za praćenje cijene koštanja za građevinarskog kontraktora, implementirao Quick Books, razvio sistem procjene plana za izvoz već-napravljenih zgrada za Evropu, razvio i nadgledao ponovni razvoj zgrade za komercijalne kancelarije, razvio i dostavio edukacijsku obuku "Budi sam svoj kontraktor" sa fokusom na statutorne potražnje, pregovore ugovora, raspored za projekte i procjenu troškova.

Dalje sticanje profesionalnog iskustva nastavlja 2000. godine u kompaniju AMEC Technologies gdje, obavljajući funkciju kontrolora, ostaje do 2002. godine.

Kao konsultant i vođa za klijent-orijentirane IT aplikacije u kompaniji Allstream radi od 2002. do 2004. godine, gdje vrši obuku osoblja za računovodstvo, Oracle Financials, testiranje ERP Sistema i pregled projekata.

Godine 2004. Marc Neal svoju profesionanu karijeru nastavlja u vojnom sektoru, radeći u NATO-voj Agenciji za održavanje i nabavku kao interni konsultant i član izaslanstva za finansije. Na toj funkciji ostaje do 2008. godine, kada prelazi u Sektor javne diplomatije Ureda visokog predstavnika u BiH. U ovoj instituciji obavlja poslove šefa finansija i administracije.

U kompaniju Finor Consulting, gdje i danas obavlja funkciju direktora, Marc Neal dolazi 2009. godine. U ovoj kompaniji je razvio i implementirao Balansiranu Bodovnu karticu, ISO Certifikat te ostale poslovne planove.

Svoje slobodno vrijeme Marc voli provoditi čitajući, slikajući, igrajući golf, a također je i vatrogasac-volonter u općini Novo Sarajevo.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti