Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Mato Matan Žarić, generalni direktor JP Elektroprivreda HZHB

25.09.2009. 11:59 / Izvor: eKapija.ba

Mato Matan Žarić je rođen 1956. godine u Doljanima kod Jablanice. Srednju Elektrotehničku školu završio je u Mostaru, nakon čega upisuje Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, gdje stiče zvanje diplomirani inženjer elektrotehnike.

Od 1980. - 1992. godine u UNIS – Tvornici kaveza za valjčane ležaje Jablanica, obavlja poslove rukovodioca sektora Elektro održavanja i automatske obrade podataka.

U periodu od 1995. do 1996. godine, poslove direktora obavlja u JP Parkovi prirode Blidinje. Od 1997. do 1999. godine paralelno obnaša dužnost ministra u Ministarstvu prometa i veza Vlade HNK, i dužnost zamjenika ministra civilnih poslova i komunikacija u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

U martu 1999. Imenovan je na funkciju generalnog direktora JP Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg Bosne d.d. Mostar gdje ostaje do 2003. godine, kada preuzima funkciju savjetnika generalnog direktora i na njoj ostaje do maja iste godine.

Od maja 2003. do maja 2008. godine u kompaniji Dalekovod d.d. Zagreb obavlja funkciju rukovodioca Programa u poslovnoj jedinici Inženjering.

Nadzorni odbor Javnog poduzeća Elektroprivreda Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB) d. d. Mostar imenovao je Matana Žarića za generalnog direktora toga poduzeća 16.05.2008. Na temelju provedenog javnog natječaja utvrđen je prijedlog Nadzornog odbora Elektroprivreda, na koji je odluku o suglasnosti za imenovanje donijela Vlada Federacije BiH. Matan Žarić imenovan je na mandatno razdoblje od 4. godine.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti