Mirsad Jašarspahić: Komora je tamo gdje joj je i mjesto, među privrednicima

03.01.2017. 12:48 / Izvor: Akta.ba
Mirsad Jašarspahić: Komora je tamo gdje joj je i mjesto, među privrednicima

Jašarspahić je zajedno sa kolegom Šantićem u Komori uradio organizacionu rekonstrukciju formirajući sektore i profitne centre.

Mirsad Jašarspahić, predsjednik Privredne komore FBiH radni dan počinje jutarnoj kafom uz koju pregleda elektronsku poštu i pisanje poslovnih portala, a nakon toga mogu da počnu ostale obaveze, kao što su sastanci, posjete kompanijama, konferencije, edukacije, davanje izjava medijima...

PRISTUPAČNOST

Ono što ga razlikuje od drugih jeste pristupačnost, naročito za medije, a njegovim dolaskom u PKFBiH napravljeno je veliko poboljšanje u radu komorskog sistema.

U razgovoru za poslovni portal Akta.ba kaže kako je zajedno sa kolegom Markom Šantićem dolaskom u Komoru uradio organizacionu rekonstrukciju Komore formirajući sektore i profitne centre prema operativnim potrebama strukovnih udruženja i potrebama firmi okupljenih oko njih.

"Svjesni našeg osnovnog zadatka postavili smo Komoru tamo gdje joj je i mjesto, a to su proizvodni pogoni, radilišta i mjesta usluge naših članica. Nas dvojica kao i svi naši uposlenici imaju jedan osnovni zadatak a to je da budu bukvalno dodatni uposlenik našem privredniku", kazao je Jašarspahić, naglašavajući kako je Privredna/Gospodarska komora Federacije BiH asocijacija privrednika i zastupnik interesa privrede, partner zakonodavnim i izvršnim organima vlasti u Federaciji BiH i BiH, ali isto tako i asocijacija privrednih subjekata sa ciljem daljeg razvoja privrede i privredne aktivnosti u BiH.

Jedna od važnijih nadležnosti Privredne komore FBiH je kaže Jašarspahić zastupanje interesa privrede i učešće u donošenje mjera ekonomske politike koje osiguravaju dalji rast obima proizvodnje i izvoza, a time i ekonomskog razvoja BiH.

"Kako sam već naveo na početku mandata urađena je nova organizacija Privredne komore Federacije BiH a u cilju olakšavanja komunikacije sa privrednicima, brže prohodnosti informacija i stavljanja komorskog kadrovskog i infrastrukturnog kapaciteta na raspolaganje privredenim subjektima. Tako da sada u okviru Komore imamo četiri Sektora i to Sektor za industriju i usluge, Sektor energetike, Sektor za poljoprivredu i trgovinu i Sektor za ekonomske i pravne poslove i četiri Centra i to Centar za promociju i edukaciju, Centar za analizu i informatiku, Centar za javne ovlasti i Centar za međunarodnu i saradnju sa EU fondovima.  U okviru Sektora organiziran je rad  20-tak strukovnih Udruženja privrednika koji svoje interese upravo i ostvaruju kroz udruženje i kroz Centre koji su i formirani kako bi rješavali sve zahtjeve privrednih subjekata", istakao je Jašarspahić.

Privredna komora FBiH jako ima jako dobru saradnju sa privrednicima i u tome jeste i snaga Komore kao asocijacije privrednika ali istovremeno i partnera zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u Bosni i Hercegovini. Ova saradnja je rezultirala sa dosta riješenih pitanja i problema koji su artikulisani kroz Udruženja i Komoru.

"Predstoji nam još mnogo posla kako bi došli na nivo da privredni subjekti mogu nesmetano poslovati i kako bi mogli dodatno da se razvijaju. U Komoru od strane privrednika svakodnevno pristižu različite inicijative i prijedlozi za rješavanje problema i kroz komorske Sektore i Centre se  predmeti obrađuju i dostavljaju nadležnima. Nerijetko se angažiraju i eksperti iz različitih oblasti kako bi se prijedlozi iz Komore izašli sa potpunom, stručnom i objektivnom argumentacijom. Važno je ukazati na značaj privrednog razvoja u cjelini za ekonomski razvoj jedne države i mi koji smo toga u potpunosti svjesni ulažemo maksimalne napore da zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH ukažemo na loša ili neprovodiva zakonska rješenja i da zajedno sa privrednicima učestvujemo u kreiranju propisa koji bi trebali da za cilj imaju pojednostavljenje administrativnih procedura i smanje opterećenja na privredne subjekte", pojašnjava Jašarspahić.

Iza Komore nalazi se dosta uspješno završenih projekata, tako da je teško nabrojati sve aktivnosti i projekte u kojima su učestvovali. Tu su učešća na sajmovima u BiH i regionu od kojih se izdvaja Sajam privrede u Tešnju, Zenici, potom sajmovi u Gradačcu, Goraždu, ENERGA u Tuzli, učešće na sajmu Kosovo i mnogi drugi, a kroz razne projekte, susrete koje organizuju privrednici imaju mogućnost da ostvare nove kontakte i steknu nove poslovne partnere. U 2016. godini jedan od projekata je bio i projekat Status i razvoj automobilske industrije koji su intenzivno vodili u cilju povezivanja bh. firmi sa Volkswagenom, gdje je napravljena posjeta velikom broju firmi u cilju sagledavanja stanja i mogućnosti u ovoj industrijskoj grani.

UČENJE I USAVRŠAVANJE

Također, važno je napomenuti i da su već drugi put zaredom na tradicionalni Festival Sheik Zeyd u Abu Dhabi osigurali učešće predstavnika obrta, privrede i zanata u trajanju od 45 dana.

U Vitezu P/G K FBiH ogranizovala je Prvi poslovni forum, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednik Federacije BiH. Na forumu je sudjelovalo više od 150 privrednika iz svih dijelova Federacije, te značajan broj dužnosnika svih razina vlasti u Bosni i Hercegovini. Razgovaralo se o trenutnim problemima sa kojima se privrednici susreću, te su održane jako zanimljive panel diskusije.

"Mnogo je pozitivnih primjera kroz koje ostvarujemo našu misiju a to je predstaviti naša bogatstva, kao i mogućnosti vrijednih privrednika koji ipak i u teškom ambijentu ostvaruju zavidne poslovne rezultate", kaže Mirsad Jašarspahić.

Naravno nije ovo sve, u 2016. godini zahvaljujući dobroj organizaciji na čelu sa Jašarspahićem i Šantićem Komora se može pohvaliti učešćem na  Konferenciji o hidropotencijalima Zapadnog Balkana u Beču, na kojoj su prezentirali listu projekata iz oblasti hidroenergije, a za koje se Vlada FBiH opredjelila kao prioritetne, jedan je od bitnijih događaja. Od značaja je pomenuti i naše učešće sa predstavnicima kompanija koje su BH lideri, u sektoru proizvodnje energije i energetskog inžinjeringa, na 23. Svjetskom Energetskom kongresu u Istanbulu, na kojem su učestvovali predstavnici iz 130 zemalja svijeta.

"Ono što je od najvećeg značaja za privredne subjekte da im kroz naša strukovna Udruženja aktivno pružamo podršku u rješavanju problema sa kojima se susreću u poslovanju, te našim inicijativama, zahtjevima, sastancima sa predstavnicima izvršne vlasti i resornih ministarstava trudimo se da se čuje glas privrede. Zajedno sa njima utječemo na izmjene zakonske regulative i akata. Nekada su to mukotrpne borbe ali uvijek razmišljam da svaka bitka može rezultirati pozitivnim ishodom ukoliko u njoj istrajemo", navodi Jašarspahić.

Na naše pitanje koliko često tokom poslovanja nailazi na konfliktne situacije i kako se nosi s njima, Jašarspahić smatram da Vas niko ne može uvući u konfliktnu situaciju bez vašeg pristanka. Pretvaranje konfliktne situacije u put ka razgovoru i rješenju kaže je stvar intelekta.

"Kažem sebi da je sklonost konfliktu dokaz niže inteligencije i onda se još više trudim da ga prevaziđem."

Okupljen svakodnevnim obavezama, koje mu često ne dozvoljavaju opuštenost, druženje sa porodicom trudi se nadoknaditi nedjeljom. Organizuje posjetu bazenu i ili skijanje u blizini.

Kaže kako mu je porodica od velike koristi u svemu štio radi. "Da nije podrške porodice, ne bih uopšte mogao biti koncentrisan na posao, niti imati istu energiju i isti pozitivan pristup. Energija i pozitivan pristup se donose od kuće."

Na kraju razgovora odao nam je i nekoliko tajni. Novac troši na putovanja sa porodicom. Njegova poslovna filozofija je stalno učenje i usvajanje nekog novog znanja.

BIOGRAFIJA

Mirsad Jašaršpahić je rođen  03.11.1971. godine u Kaknju. Završio je Gimnaziju 29.novembar u Zenici (smjer matematičko-fizičko-računarski), potom Mašinski fakultet u Zenici, trenutno je student na postdiplomskom studiju na istom Fakultetu na smjeru Inžinjerski dizajn proizvoda.

Od 30.10.2014.godine obavlja funkciju potpredsjednik/predsjednik(rotirajući saziv) PKFBiH.

Prije Privredne komore Federacije Bosne i Hercegovine bio je direktor RMU Kakanj od 23.06.2008.do 31.12.2014. godine, izvršni direktor za komercijalno-tehničke poslove u PD Rudstroj d.d. Kakanj od 16.03.2006.godine, te samostalni konstruktor u PD Rudstroj d.d. Kakanj od 14.10.1996.godine.

Dodatni privredni i društveni angažman:

  • Član Upravnog odbora Društva Održavalaca u BiH pri Mašinskom fakultetu
  • Član Poslovnog savjeta Ekonomskog fakulteta u Sarajevo
  • Clan Foruma Stakeholdera Univerziteta u Zenici

Jašarspahić je dobitnik mnogih priznanja od kojih izdvajamo:

  • Menadžer godine 2011. – za rezultate u investiranju, primjeni standarda kvaliteta i korištenju modernih tehnologija u RMU Kakanj
  • Specijalno priznanje Menadžera godine 2015. za doprinos u jačanju komorskog sistema

Aktivno govori engleski jezik, oženjen je i otac troje djece.

E. Ko.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti