Mirsada Venturini-Mehmedinović, žena top-menadžer u FBiH

06.05.2013. 09:23 / Izvor: Oslobođenje
Mirsada Venturini-Mehmedinović, žena top-menadžer u FBiH

Tri godine trebale su Mirsadi Venturini-Mehmedinović da se izbori sa bh. birokratijom, administracijom, najprostije rečeno, sa papirima, da bi pokrenula malo preduzeće.

Tri godine trebale su Mirsadi Venturini-Mehmedinović da se izbori sa bh. birokratijom, administracijom, najprostije rečeno, sa papirima, da bi pokrenula malo preduzeće.

"Registrovani smo 2003, ali Konfekcija FBM je sa radom u vlastitom proizvodnom pogonu krenula tek 2006. godine. U početku smo imali 20 radnika, dok danas zapošljavamo 75 ljudi. Bavimo se proizvodnjom košulja te imamo svoj brend koji polako ulazi na bh. tržište (Emma marinoni camicie)", kazala nam je Mirsada Venturini-Mehmedinović, direktorica preduzeća i ovogodišnja dobitnica bh. biznis-nagrade Gazela 2012. za ženu top-menadžera u FBiH.

Posao i politika

Na naše pitanje koliko je danas u BiH teško pokrenuti proizvodnju, kaže:

"Jako je teško, pogotovo ako pokušavate da budete apolitički orijentisani. Ja imam svoju političku ideju, ali ne miješam posao i politiku, jer za politiku morate biti zreli da imate kao prvi cilj neko društveno dobro, a ne vlastito. S druge strane sam žena feministica, što još više otežava put ka vlastitom preduzeću".

Kad je riječ o nagradi, Mirsada je naglasila kako od priznanja ne očekuje neke pozitivne posljedice, ali je ipak važno da osjetite da vas je neko priznao.

Ističe, kako je lijepo je kad vidite da je neko primijetio da postoje osobe koje mogu ići same, sa svojom upornošću, radom i trudom, naglašavajući kako je i ona jedna od tih. Međutim, žalosno je kaže da bude priznata na nivou FBiH, a da nikad nije dobila čak ni najmanju pohvalu na lokalnom nivou. Ipak, to je neće spriječiti da i dalje razvijam svoje preduzeće upravo u Lukavcu, jer bez obzira na sve poteškoće na koje je nailazila, kaže kako valjda u čovjeku proradi neki inat i sad se ne bi preselila proizvodnju u drugi grad ni iz kojeg razloga.

Zloupotrebe

Osvrćući se na 1. maj, Praznik rada, i položaj radnika danas u BiH, Mirsada kaže

"Što se tiče radnika, u nekim situacijama mislim da ih više štitim ja nego oni sami sebe. Mislim da smo izgubili radničku svijest. Naime, zloupotreba ima s jedne, ali moram reći i sa druge strane, tako da treba još vremena da se uspostavi ravnoteža, da shvatimo i mi kao poslodavci šta su naša prava i naše obaveze, ali i radnici da shvate šta su njihova prava i obaveze. Ja se trudim što više mogu, ali niko od nas nije idealan. Uz osnovna radnička prava ja im nekad dodam i neka druga. Trudim se i nadam da su zadovoljni".

Radnu snagu Konfekcije FBM uglavnom čine žene.

"Odlučila sam da u svom gradu otvorim firmu upravo kako bih ženama kroz rad dala podršku u tom nekom emancipovanju, jer činjenica je da smo u nekim stvarima otišli naprijed, a u nekim unazad. Trudim se da svojim radnicama ukažem na to da se razlika između muškaraca i žena zasniva samo na vanjskom izgledu, te da uvijek treba da rade i teže nečem boljem", naglašava Mirsada. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti