Mirza Ćatibušić: Svestrani mladi umjetnik na čelu Narodnog pozorišta Tuzla

09.04.2018. 12:49 / Izvor: Akta.ba
Mirza Ćatibušić: Svestrani mladi umjetnik na čelu Narodnog pozorišta Tuzla

Pored pozorišta Ćatibušić je aktivan i kao televizijski i event voditelj, posebno ističući angažman oficijelnog K1 ring announcer.

Rad na sebi kroz stalno učenje, nepropuštanje prilika za lični razvoj i sticanje različitih iskustava, ključne su tačke za uspjeh, kako na poslovnom tako i na privatnom planu, kazao je u razgovoru za Akta.ba Mirza Ćatibušić, novoimenovani direktor JU Narodnog pozorišta u Tuzli.

Na poziciju direktora jedne od najstarijih pozorišnih kuće u Bosni i Hercegovini, Narodnog pozorišta Tuzla, došao je u januaru 2018. godine, nakon Armina Ćatića, koji je ovu funkciju obavljao punih devet godina.

Mirza Ćatibušić rođen u Tuzli, kako kaže na dan ustanka, 27. jula 1985. godine. Nakon diplomiranja na Akademiji dramskih umjetnosti za pozorište, film, radio i televiziju Univerziteta u Tuzli prihvatio je poslovnu priliku i otišao u Srebrenicu, gdje svoj profesionalni put započinje u međunarodnoj organizaciji "Musicians without borders" radeći u "Dječijem muzičkom pozorištu Srebrenica", da bi se nakon godinu dana ponovo vratio u Tuzlu.

"Nakon povratka u rodni grad svoj profesionalni put nastavio sam kao koordinator aktivnosti u ´Dnevnom centru za djecu ulice´ koji djeluje u sklopu Udruženja ´Zemlja djece u BiH´. Za vrijeme šestogodišnjeg rada u ´Zemlji djece´ stekao sam neprocjenjivo iskustvo u radu sa ranjivim kategorijama djece i mladih, kako u centru, tako i na terenu u sklopu rada u udaljenim i izolovanim ruralnim zajednicima. Radeći ove poslove imao sam priliku sarađivati sa velikom brojem međunarodnih organizacija, a kao vanjski saradnik angažovan sam i u Save the Childrenu", govori Ćatibušić.

Od augusta 2015. obavljao je funkciju koordinatora programa za mlade u Fondaciji tuzlanske zajednice, radeći aktivno na jačanju omladinskog sektora na širem području Tuzle.

Vrlo je aktivan u pozorišnom životu grada Tuzle kroz razne projekte, igrajući predstave u nezavisnim produkcijama, te izvodeći autorski stand up comedy projekat "Akustična komedija".

Pored pozorišta Ćatibušić je aktivan i kao televizijski i event voditelj, posebno ističući angažman oficijelnog K1 ring announcer.

Na pitanje da li je oduvijek znao da će njegova buduća karijera biti usko vezana za današnju profesiju, Ćatibušić kaže da je mnogo faktora koji odrede životni put, pa tako i u njegovom slučaju.

"Moj aktivizam kroz srednju školu, volontiranje, debatni tim, izviđači, sigurno su pomogli da se što prije pronađem. Jako sam sretan kako su se stvari odvile i vjerujem da sve ono što sam kao mlad iskusio radeći sve ovo gore nabrojano mi je je pomoglo da budem ovo što jesam danas", pojašnjava Ćatibušić.

Kaže da je posebno umjeće i uspjeh danas istrajati u namjeri da se baviš umjetnošću u okruženju koje umjetnost ne uzima previše ozbiljno.

Ćatibušić kao mlad i perspektivan glumac, nastoji što više promovirati značaj glumačke profesije i kulture uopće kako u Tuzli tako i šire.

Kroz svoj sadašnji angažman nastojat će obogatiti tuzlansku pozorišnu scenu u želji da na tuzlanskim pozorišnim daskama u narednom periodu veći trag ostave mladi autori. Objašnjava kako u našoj zemlji nema puno prilika za glumce, pogotovo mlade, te se nada da će ih u budućnosti kroz razne aktivnosti biti mnogo više.

"U BiH se malo snima, pozorišta već imaju ansamble i mladim glumcima je zaista teško ´upasti´. Srećom, dijelimo sličan jezički prostor sa susjedima, pa je i to dodatna prilika", kaže Ćatibušić.

Kao poseban momenat iz svoje glumačke karijere ističe igranje predstave, u maloj područnoj školi blizu Zavidovića, za djecu koja nikada ranije nisu imala priliku gledati pozorišnu predstavu. Poštovanje i emocija koje su dobili od njih, kaže najljepši je momenat koji je doživio na sceni.

Kao otac devetomjesečne bebe, Ćatibušić za svoje slobodno vrijeme kaže da je to trenutno nepoznat pojam. "Vrijeme koje imam, između svakodnevnih obaveza, uvijek pokušavam provesti što više kod kuće za druženje i igru sa svojim sinom, koji mi mnogo nedostaje kada radim ili kada zbog posla putujem", govori Ćatibušić.

Jedna od njegovih neostvarenih želje iz mladosti, bila je da igra fudbal ili košarku za tuzlansku Slobodu, kao i većini tuzlanskih dječaka njegove generacije.

Razgovarala Ivana Mihajlović

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti