Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Muhamed Ramović, načelnik Općine Goražde

17.09.2009. 13:44 / Izvor: eKapija.ba

Muhamed Ramović rođen je 1960. godine u Zabusu – Ilovača kod Goražda gdje je završio osnovnu školu. Gazi Husrev-begovu medresu završava u Sarajevu, a zatim Filozofski fakultet Univerziteta u Prištini, Odsjek orijentalistika (profesor arapskog, tuskog i perzijskog jezika te arapske i turske književnosti).

Radio je u islamskoj zajednici 16 godina. Obnašao funkciju direktora Osnovne škole "Hasan Turčalo Brzi" u dva mandata, a zatim u kraćem periodu funkciju direktora Mješovite srednje škole "Enver Pozderović" u Goraždu. Arapski jezik honorarno predavao u Srednjoj stručnoj školi "Džemal Bijedić" u Goraždu. Obavljao je dužnost direktora Društva "Šeh – in" d.o.o. Goražde do općinskih izbora 2008. kada je izabran za načelnika Općine Goražde.

Bio je aktivno uključen u osnivanju Kulturno prosvjetnog društva "PREPOROD" i bio član Izvršnog odbora ovog Društva.

Duži niz godina aktivni je učesnik reforme osnovnog i srednjeg obrazovanja, kroz više projekata a posebno: Centar za obrazovne inicijative "Step by step" i "Škole prijatelji djece" gdje je bio i koordinator osam godina, Naša djeca, World Vision, Civitas, UNICEF, UNESCO, Save the children i dr. Održao veliki broj predavanja iz oblasti odgoja i obrazovanja.

Na Ekonomskom fakultetu Univeziteta u Sarajevu aktivno učestvovao na seminaru "Menadžment ljudskih resursa" (HRM).

Na Fakultetu Političkih nauka Univerziteta u Sarajevu, Odsjek politologija, okončao sve ispite na Postdiplomskom studiju u martu 2007. godine i trenutno priprema odbranu magistarskog rada na temu "Reforma javne uprave u općinama Bosansko-podrinjskog kantona u procesu integracije ulaska BiH u Evropsku Uniju - studija slučaja".

Bio je pokretač i predsjednik savjeta školskih listova "Biser" pri osnovnoj školi i GAP "Korak naprijed" pri srednjoj školi, a bio je i član Savjeta lista "Glas Goražda". Obavljao funkciju direktora "Festivala prijateljstva Goražde 2006".

Bavio se i političkim aktivnostima od predsjednika Mjesne zajednice do poslanika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Bio je predsjednik Upravnog odbora GP "Drina" Goražde, član UO firme "Centroprevoz" Goražde, zatim član UO u institucijama: Centar za kulturu Goražde, RTV BPK Goražde, Planinarskog društva "Maglić" Goražde, Izviđačkog društva BPK i Šahovskog kluba BPK Goražde , a bio je i član UO Auto-moto kluba BIHAMK Goražde.

Dobitnik je značajnih priznanja i zahvalnica kako iz naše zemlje tako i iz inozemstva, a od čega posebno izdvajamo Zlatnu značku BIHAMK-a za veliki doprinos u radu samog BIHAMK-a. Učesnik je i pokretač mnogih humanitarnih akcija na širem području. Danas pomaže i učestvuje u naučnim, kulturnim i sportskim aktivnostima.

(Napomena: Tekst je u potpunosti preuzet sa službene web stranice Općine Goražde)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti