Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Nada Plakalović, direktorica preduzeća "Plakalović Promet" d.o.o.: Raditi, raditi, raditi, da bismo bili uspješni

31.12.2008. 07:14 / Izvor: eKapija.ba

Nada Plakalović rođena je u Mokrom kod Sarajeva gdje je završila osnovnu školu.

Rastući u radnoj i vrijednoj porodici već od "malih nogu" je stekla dobre radne navike što joj je mnogo pomoglo u nastavku školovanja i razvoju karijere. Pored Nade, njeni roditelji su školovali još dvoje djece i omogućili im podsticaje za dalje usavršavanje i napredovanje u poslu.

Nakon osnovne škole, odlazi u Sarajevo gdje je završava srednju ekonomsku školu. Odmah nakon završetka školovanja zaposlila se u preduzeću "Šipad", također u Sarajevu, na poslovima finansija.

Pokazavši se kao vrijedna i uspješna radnica, bila je uključena u organe upravljanja preduzeća "Šipad", a pored svih poslovnih obaveza uspijevala je studirati na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu koji u to vrijeme nije bio nimalo lagan, aktivno se baviti sportom i savladati njemački jezik koji joj sada mnogo znači u poslovanju.

U toku svog rada bila je uključena u sve društveno-političke aktivnosti kao što su Savez omladine, Sindikat, SKJ itd.

Sve to, kaže ona, ne bi uspjela bez podrške njene porodice.

Dolazak nesretnog rata 1992. godine prekinuo je njenu poslovnu i sportsku karijeru i ponovo je trebalo krenuti ispočetka. Nakon izvjesnog vremena dobiva zaposlenje u Poreskoj upravi Republike Srpske na poslovima načelnika PJ u Opštini Istočni Stari Grad gdje je ostala sve do 2006. godine.

O tome šta ju je navelo da krene u vlastiti biznis, Nada kaže: "U toku rada na tim poslovima nije me napuštala ideja da krenem sama u privatni i vrlo čudan biznis. 2003. godine pokrenula sam, ni manje ni više, eksploataciju ukrasnog kamena, mermera, u Hreši, u sastavu preduzeća "Plakalović Promet" d.o.o. gdje se isključivo bavim eksploatacijom i preradom mermera. Tu spada izrada spomenika, nišana, kao i izrada eksterijera i enterijera, unutrašnje i vanjsko oblaganje zidova, popločavanje staza, trgova, mostova itd".

"Pitanja otkuda ja žena u rudniku, odnosno kamenolomu i otkuda da se bavim tako teškom djelatnošću, redovna su pojava. Kamen me privlačio još kao djevojčicu i uvijek sam se voljela igrati kamenčićima a ne lutkama", napominje Nada.

U početku se, kaže, morala aktivno uključiti i usavršavati kako bi njeno preduzeće išlo naprijed (obilazak sajmova posjeta mnogim rudnicima u regionu i dalje, na kojima se vrši eksploatacija mermera i granita). Tim poslom bavi se i danas i trenutno ima 27 stalno zaposlenih radnika i redovno podmiruje sve obaveze vezane za prava radnika i obaveze prema državi.

"U mom preduzeću i dalje vodim računa o napredovanju firme, iznalaženju novih projekata kao i ulaganje i reinvestiranje u sredstva rada i opremu za eksploataciju i preradu ukrasnog kamena. Posao sam raširila i van granica regiona", ističe Nada ponosno.

"Ukoliko bi mi se neko obratio i želio da krene nekim sličnim putem vrlo rado bi svakome ko je vrijedan i ambiciozan pomogla sa svojim iskustvom i stručnim savjetom", dodaje ona.

S obzirom da je njeno radno vrijeme maksimalno iskorišteno, kaže da teško pronalazi vrijeme za neki poseban hobi. Slobodno vrijeme provodi u putovanju iz kojeg joj se rađaju novi vidici i podsticaji vezani za posao.

Njena životna i poslovna filozofija je raditi, raditi i raditi da bi bili uspješni.

Sretno je udata i majka je dva sina koji slijede njene ambicije i iskustvo pa tako uspješno obavljaju poslove i radne zadatke.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti