Namik Hrle, softverski inženjer: Bosanac najinovativniji zaposlenik u IBM-u

27.05.2014. 11:48 / Izvor: eKapija.ba
Namik Hrle, softverski inženjer: Bosanac najinovativniji zaposlenik u IBM-u

Bosanac Namik Hrle jedan je od 11 naučnika koji su u 2014. godini dobili titulu IBM Fellow, prestižnu počast koju dodjeljuje ova kompanija svojim najinovativnijim zaposlenicima.

Bosanac Namik Hrle jedan je od 11 naučnika koji su u 2014. godini dobili titulu IBM Fellow, prestižnu počast koju dodjeljuje ova kompanija svojim najinovativnijim zaposlenicima.

Namik je odrastao u Banjaluci s tri strasti: fudbal, matematika i bas gitara u heavy-metal bendovima. "U mojim mlađim danima bio sam metalac", kaže Namik kroz smijeh.

Nakon studija matematike i informatike na Sveučilištu u Zagrebu u Hrvatskoj započeo je svoju karijeru u Sydneyu,  Australiji,  prije nego što se nastanio u Boeblingen,  gdje se službeno pridružio IBM-u 1998. godine nakon što je radio kao samostalni poduzetnik na razvoju IBM softvera.

Izumitelj brojnih patenata, izvanrednih tehničkih dostignuća, dobijao je priznanja i korporativne nagrade. Namik je poznat kao IBM-ov krajnji autoritet na raskrižju između poslovnih aplikacija i IT menadžmenta. On je stručnjak tražen od klijenata, IBM prodaje, marketinga i timova za tehničku podršku – i čest govornik na događajima organizovanim od strane industrije.

"Konstantno radim sa klijentima – stotine interakcija godišnje, od kratkih poziva do dugih emailova ili posjeta klijentima", kaže Namik. "Oni su uvijek moja najbolja inspiracija."

Sad kad je postao dio IBM tima, Namik Hrle ima samo još jednu stvar sa popisa da uradi: napraviti mainframe privlačnim.

"Moja strast je IBM mainframe računar. Bez obzira što je tu već 50 godina, još uvijek je vođa u mnogo onoga što pruža, mogućnostima i skalabilnosti," rekao je Namik iz svog ureda u IBM Boeblingen laboratoriju. "Znamo da je bitan za transakcijske obrade, ali bih volio učiniti Sistem Z prirodnim staništem za novi brand primjene u poslovnoj analitici, cloud i mobilnoj telefonijil."

Ako biste uradili test očinstva na IBM DB2 Analytics Accelerator-u, Namik bi se pokazao kao otac. Izumio je tehnologiju, vodio je do razvoja, i ​​osobno ga dostavio desecima klijenata diljem svijeta.

"Accelerator pretvara DB2 u hibridnu bazu podataka na kojoj mogu raditi i transakcijske i analitičke operacije na Sistemu Z," objasnio je Namik. "To omogućuje korisnicima da iskoriste legendarne sposobnosti mainframe računara za svoje poslovne analitičke aplikacija - i čini migracije vrlo lakim."

Namik Hrle svojim riječima

Šta tražite kad zapošljavate nekoga?

Sposobnost za inovativnost, da misli izvan okvira, sposobnost za preuzimanje rizika. Sviđaju mi se takvi ljudi.  Ne ljudi koji pokušavaju naći razloge da nešto ne urade i da ustvari ne daju alternativu. Često nemate vremena za razmišljanje o svemu. Morate preuzeti rizik, morate ići naprijed, prilagođavati se usput. Posebno na ovom tržištu – stvari se dešavaju prebrzo da biste se fokusirali na sitnice.

Gdje nalazite najbolje ideje?

Pokušavajući da riješim problem, bolnu tačku koju neki od mojih klijenata ima. Ne mogu se sjetiti ni jedne velike stvari koja mi je pala na pamet, za koju sam se borio ili uspio da riješim, a da nije bila direktno povezana sa veoma konkretnim izazovom koji je imao određeni klijent.

Šta volite raditi kad ne radite?

Moja supruga i ja volimo filmove. Filmove Woodyja Allena, evropsku kinematografiju. Više nezavisne filmove neko blockbustere. Imamo kćer koja završava doktorat iz biohemije i sina na drugoj godini medicine. Provoditi vrijeme s njima je nešto se uvijek najviše radujem.

Koja je bila zadnja knjiga koju ste pročitali?

Biografija Leonarda Cohen-a, kanadskog kantautora i pjesnika. Također čitam djela autora iz područja iz kojeg ja dolazim, koji pišu na južnoslavenskim jezicima.

Šta je na Vašoj play listi?

Ostavio sam heavy metal. Nažalost, smekšao sam se uveliko. Neke blaže stvari iz mog vremena, Eric Clapton, Dire Straits, Santana... jazz i klasična muzika su također redoviti na mojoj play listi.

Šta vam je najveća strast?

Volim ukusnu hranu i, kako to inače biva, ako je ukusna nije posebno zdrava. Ne vježbam onoliko koliko bih trebao. Volio bih uraditi nešto na tom polju. Mogao bih igrati fudbal, ali to ne bi bio lijep prizor.

Po čemu biste voljeli biti zapamćeni?

Želio bih da me djeca pamte kao nekoga ko je uvijek bio uz njih kada sam im trebao i ko im je omogućio da ostvaruju svoje snove. Pokušavam pomoći rodbini u Bosni koliko mogu. To je veliko zadovoljstvo, bez obzira da li će me se sjećati po tome.

Šta znači biti IMB Fellow?

Poznajem neke od aktivnih i umirovljenih kolega. Imati privilegiju priključiti se njihovoj firmi je ogromno. Većina tih osoba su tako velike ličnosti, to je nevjerovatno. Počašćen sam time što sam u toj ligi. Preplavljen sam različitim osjećajima i osjećajem ponosa, ali sve to je zasjenjeno osjećajem poniznosti koju izaziva ova čast.

ibm.com/eKapija.ba

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti