Nedžad Fazlija, bh. strijelac - Vlasnik svih rekorda

30.07.2012. 11:59 / Izvor: eKapija.ba

Najiskusniji član bh. tima na Olimpijskim igrama u Londonu je strijelac Nedžad Fazlija.

Nastup na OI u Londonu je peti olimpijski nastup Fazlije, dugogodišnjeg i višestrukog prvaka Bosne i Hercegovine u velikom broju disciplina. Na Olimpijadi u Sidneju osvojio je fenomenalno 6. mjesto u gađanju vazdušnom puškom.

Rođen je 1968. godine u Ustikolini, Opština Foča. Streljaštvom se počeo baviti 1982. godine u Streljačkom klubu Sarajevo. Prošao sve selekcije kluba i bio član reprezentacije bivše Jugoslavije. Od sticanja nezavisnosti BiH standardni je član reprezentacije BiH za koju sam nastupio preko 250 puta. Osvajač je niza medalja na međunarodnoj i domaćoj sceni. Osvajač srebrene medalje na Mediteranskim igrama u Bariju 1997. godine.

Član je ekipe kluba koja je osvojila sva prvenstva BiH u novijoj istoriji BiH (15 titula prvaka BiH iz 15 prvenstava). 13. puta prvak BiH.

Najbolji plasman na Svjetskoj rang listi najboljih strijelaca bilo mu je deveto mjesto.

Također, Fazlija je i član Izvršnog komiteta Olimpijskog komiteta BiH od 2007. godine. Predsjednik komisije olimpijaca pri Olimpijskom komitetu BiH. Član stručne komisije u SK Sarajevo.

Nosio je zastavu naše zemlje na otvaranju OI u Atini 2004. godine. Proglašen je za Sportistu decenije od Sportskog savez BiH.

Na osnovu rezultata koje je postigao izabran je za njaboljeg sportistu BiH tri puta, sportistu kantona pet puta. Dobitnik je Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva 2000. godine.

(sportsport.ba, eKapija)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti