Nedžib Vučelj, predsjednik Udruženja Infokult Bužim - Novinarstvo u krvi

14.05.2012. 11:34 / Izvor: eKapija.ba
Nedžib Vučelj, predsjednik Udruženja Infokult Bužim - Novinarstvo u krvi

Nedžib Vučelj, predsjednik Udruženja Infokult Bužim je rođen 1955. godine u Moranima kod Tutina.

Radio je kao prosvjetni radnik u Moranima, Delimeđu, Goraždu i Bužimu.

Novinarstvom se bavi još od srednjoškolskih dana, a završio je BBC i SOROŠ školu novinarstva.

Bio je direktor Informativno-kulturnog centra Bužima u sklopu kojeg su Radio Bužim i Dom kulture, odakle se povlaći 2002.godine i prihvata ulogu upravika Doma kulture, kako bi imao više vremena za novinarstvo i književnost.

Kao novinar radi za Dnevni Avaz, Jutarnje novine, Radio Federacije BiH, RTV USK-a, Sabah u SAD, a bio je i glavni i odgovorni urednik lista Glas Bužima.

Saradnik je mnogih časopisa za kulturu, među kojima su mu posebno važni Most iz Mostara i Behar iz Zagreba.

Nedžib Vučelj je dobitnik II nagrade za poeziju na konkursu "1000 dana agresije na okrug Bihać". Objavio je zbirke poezije "Njedra puna zavičaja" i "Kovačnica", kao i zbirku pripovjedaka "Zulfov kamen". U pripremi mu je zbirka pripovjedaka "Obraz".

Zastupljen je u "Antologiji sandžačke poezije", "Antologiji krajiške poezije", zagrebačkoj antologiji u izdanju "Preporoda" Hrvatske, "Pod beharom moje janje spava". Objavljivani su mu radovi u više zajedničkih zbirki poezije i proze, među kojima izdvaja zbirku poezije "Sa pešterskih istočnika". Svoje književne radove objavljivao je u mnogim listovima i časopisima.

Bavi se umjetničkom i dokumentarnom fotografijom i imao je nekoliko samostalnih i zajedničkih izložbi. Fotografije su mu objavljivane širom svijeta u mnogim časopisima, a zastupljen je i na internetu sa galerijama fotografija.

Osnivač je bužimske likovne kolonije "Kestenijada", te organizator mnogih tribina, okruglih stolova, te drugih intelektualnih i kulturnih aktivnosti, a bavi se i književnom i likovnom kritikom. Književni radovi prevođeni su mu i objavljivani na slovenskom, turskom i engleskom jeziku.

(tekst: http://users.cjb.net, foto: www.buzim.ba)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti