Nergis Mavalvala: "Kriva" za jedno od najvažnijih otkrića o svemiru

29.04.2016. 10:19 / Izvor: Akta.ba
Nergis Mavalvala: 'Kriva' za jedno od najvažnijih otkrića o svemiru

Mavalvala i njezin tim napravili su teleskop koji je uhvatio valove nastale sudarom dviju crnih rupa udaljenih otprilike 1,3 milijarde svjetlosnih godina.

Prošlo je 100 godina otkada je Albert Einstein, u sklopu svoje teorije relativnosti, predvidio postojanje gravitacijskih valova. To su valovi koji se šire prostorom i vremenom te na njih ne utječu tijela koja se nađu na putu. Najjače gravitacijske valove uzrokuju veliki kataklizmički događaji, poput sudara dviju crnih rupa.

Njegovo predviđanje o postojanju tih valova nedavno je i znanstveno potvrđeno i to zahvaljujući doktorici Nergis Mavalvala i njezinim kolegama s prestižnog američkog sveučilišta MIT (Massachusetts Institute of Technology), piše portal Women in Adria.

Mavalvala i njezin tim napravili su teleskop koji je uhvatio valove nastale sudarom dviju crnih rupa udaljenih otprilike 1,3 milijarde svjetlosnih godina.

Od dalekog, tradicionalnog Pakistana do jednog od najvažnijih otkrića o svemiru

No tko je žena koja stoji na čelu tima iza ovog nevjerojatnog znanstvenog otkrića? Ne samo da je Nergis Mavalvala doktorica znanosti, odnosno kvantna astrofizičarka, što je rijetkost samo po sebi, nego je i Pakistanka homoseksualne orijentacije.

Danas profesorica fizike i zamjenica voditelja odsjeka fizike na MIT-u, Nergis Mavalvala, rođena je u Pakistanu, gdje je pohađala katoličku školu. Nakon završetka srednjoškolskog školovanja seli u SAD te upisuje smjer fizike i astronomije na fakultetu Wellesley te kasnije fiziku na MIT-u, na kojem je i doktorirala. Mentor za doktorat bio joj je profesor dr. Rainer Weiss, koji je, kao i ona, istraživao gravitacijske valove, a koji joj je bio i mentor od dana kada je upisala MIT.

Također, za vrijeme svog školovanja, radila je i na CalTechu (Institut za tehnologiju u Kaliforniji), gdje je radila u LIGO laboratoriju (Laser Interferometric Gravitational Wave Observatory) i bavila se proučavanjem i razvojem tehnologije potrebne za „hvatanje“ gravitacijskih valova.

Sve njene ambicije su njezini roditelji podupirali od malih nogu i usprkos tome što je rođena u tradicionalnoj pakistanskoj sredini, nije odrasla s tradicionalnim uvjerenjima.

"Znala sam posuđivati alate i dijelove od čovjeka koji popravlja bicikle, koji je živio preko puta mene, kako bi sama popravila svoj bicikl, ali mi moji roditelji nikada nisu rekli da takva znanja nisu primjerena meni ili mojoj sestri", rekla je Mavalvala za Dawn.

Iako je roditelji nisu učili da se mora ponašati u skladu sa stereotipima društva, pravu slobodu otkrila je kada je došla u SAD.

Svoju homoseksualnu orijentaciju otkrila je tek u dvadesetima, no kaže, nikada nije osjetila nikakvu diskriminaciju, barem ne na fakultetu, a ni sada, u radu s timom na MIT-u.

"Baš nikada nisam imala neka negativna iskustva što se toga tiče. Moja radna okolina je puna podrške", rekla je za NewNowNext.

Mavalvala je i majka jednog djeteta, a činjenica da je u mnogo čemu različita, uopće joj ne smeta, rekla je za ScienceMag, jer nije ograničena nikakvim pravilima. "Ja sam ono što jesam", rekla bi Mavalvala.

Među mnogim njezinim uspjesima nalazi se i nagrada Zaklade MacArthur, koju je dobila 2010. godine i koja joj je došla sa stipendijom od više od pola milijuna dolara, ali i s pozornošću znanstvenog svijeta koju je imala i prije otkrića gravitacijskih valova. Svjesna je da je ovim otkrićem gravitacijskih valova postala uzor mnogim mladim znanstvenicima, ali i ženama, djevojčicama te osobama homoseksualne orijentacije, a postala je prava zvijezda i u rodnom Pakistanu.

"Cijela je država ponosna na njezin vrijedan doprinos", rekao je pakistanski premijer Nawaz Sharif, koji je rekao da je Mavalvala prava inspiracija znanstvenicima i studentima u svojoj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti