Ličnosti / KULTURA I SPORT

Nermina Varešanović, dizajnerica - Brojni angažmani i nagrade za kreativnost

08.10.2012. 15:40 / Izvor: eKapija.ba

Bh. dizajnerica Nermina Varešanović rođena je 1976. godine u Misurati, Libiji.

Završila Umjetničku školu i Akademiju likovnih umjetnosti, odsjek produkt dizajn u Sarajevu. Još tokom studija ostvarila saradnju sa teatrima u Sarajevu kao asistent kostimografa i scenografa dok prve autorske kostimografije nastaju u saradnji sa ASU i Školom lutkarstva. Potpisuje kostimografiju za nekoliko kratkih igranih filmova, ceremoniju otvaranja festivala "Sarajevska zima 2008" te Sarajevo Film Festival (2010., 2011.).

Tokom 2011. godine bila stručni saradnik u nabavci gardarobe za voditelje informativnog programa FTV, a na BHT1 kao stilista, kotimograf za voditelje, plesače i učesnike u kulturno – zabavnim emisijama. Također radila i komercijalne spotove (reklame) i muzičke video spotove raznih izvođača iz zemlje i regije.

Kreirala haljine za nacionalne izbore ljepote Miss Turizma i Miss planete Zemlje (2003.,04.,05.). Svoje modne kolekcije uspješno je predstavljala na sedmicama mode i modnim festivalima u našoj zemlji i zemljama regiona.

Više puta nagrađivana za svoj rad i kreativnost od strane Reutersa, Udruge MALT iz Hrvatske, Sarajevo Fashion Week-a, Privredne komore Federacije BiH, GTZ-a i dr. Nagrada Carinske uprave za carinsku uniformu Federacije BIH (2002). Na BiH Style Awards Ceremony proglašena dizajnerom 2004. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti