Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Nevenko Herceg, ministar Federalnog ministarstva okoliša i turizma

01.06.2007. 16:34 / Izvor: Vlada FBiH

Rođen je 23.kolovoza/agusta 1964.godine u Ljubuškom, općina Ljubuški.
Osnovno obrazovanje završio je u Vitini, a gimnaziju u Ljubuškom. Akademska zvanja, diplomiranog inženjera i magistra znanosti stekao je na Sveučilištu u Sarajevu. Po završetku studija angažiran je na matičnom Fakultetu, a godine 1989. upisao je poslijediplomski studij «Fitomedicine». Doktorski rad uspješno je obranio 2003.godine na Sveučilišta u Mostaru. Za sveučilišnog docenta izabran je 2004.godine.


Od 1989. do 1992. godine angažiran je na Sveučilištu u Sarajevu, a od 1997. godine na Sveučilišta u Mostaru u izvođenju nastave na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju.


Objavio, kao autor ili suautor, više od četrdeset znanstvenih i stručnih radova u domaćim i međunarodnim časopisima, te sudjelovao u više znanstveno-istraživačkih i stručnih projekata. Kao suautor, objavio četiri knjige u izdanju Sveučilišta u Mostaru, te dva zbornika i monografiju. Stručno usavršavanje prošao je u SAD-u, Danskoj i Velikoj Britaniji.


Od 1990.godine angažiran je u izvršnim, zakonodavnim i stranačkim tijelima vlasti. U Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH nalazio se na odgovornim dužnostima, od predsjednika općinskog odbora do člana Izvršnog odbora i Predsjedništva, te glavnog tajnika. Obnašao dužnost općinskog vijećnika u dva mandata, te tajnika Ureda u HVOHZHB i zamjenika ministra HRH-B. U dva mandata bio je zastupnik i predsjednik odbora Parlamenta Federacije BiH. Od 2003 do 2006. godine nalazio se na dužnosti savjetnika za gospodarstvo člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Na dužnost federalnog ministra okoliša i turizma izabran 2007. godine. Obnašao jei obnaša odgovorne dužnosti u HDZBiH (od predsjednika općinskog odbora do člana Izvršnog odbora i Predsjedništva).


Aktivan je član i u raznim znanstveno-stručnim, kulturnim i športskim udrugama. Obnaša dužnost predsjednika Rukometnog saveza BiH i člana Izvršnog odbora Olimpijskog odbora BiH. Član je Hrvatskog društva za znanost i umjetnost BiH.
Dobitnik je više priznanja, nagrada i odličja od kojih izdvajamo «Zlatna povelja humanizma desetljeća u znak trajne zahvalnosti i poštovanja za humanistički rad» dodijeljena od Internacionalne lige humanista (1994. godine).
Oženjen, otac troje djece.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti