Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Nicholas Penny, direktor Banjalučke pivare - Mag marketinga i prodaje

31.12.2007. 14:19 / Izvor: eKapija.ba

Na funkciju direktora imenovan je Odlukom upravnog odbora 17.07.2007. godine.

Nicholas Penny studirao je na Winchester Colleage-u, koja je jedna od najstarijh i najpoznatijih škola u Engleskoj. Nakon toga je diplomirao na Univerzitetu u Durham-u Ekonomiju i sociologiju, 1989.godine.

Tada je započela njegova karijera u prodaji i marketingu potrošačkih brandova u cijelom svijetu. Prvo je devet godina radio za firmu Diageo, na svjetski poznatim brendovima, kao što su Guinness pivo, Johnnie Walker Schotch Whisky i Gordon s Gin. Tada je tri godine živio u Češkoj Republici, gdje je razvio podružnicu za prodaju i distribuciju komletnog portfolija Diageo brendova. Nakon toga je postao menadžer globalnog marketinga za brend Johnnie Walker, te je putovao širom svijeta stvarajući reklame i promovišući aktivnosti u različitim zemljama, kao što su Sjedinjene američke države, Tajwan, Turska i Brazil.

Za firmu Diageo Nick je radio do 1998. Godine, kada se preselio u Rumuniju gdje je stekao direktno iskustvo rada sa pivarskom industrijom. Radeći u privatnoj firmi, koja je kupila tri pivare radio je na dovođenju broja malih regionalnih brendova u vodeću poziciju u državi. Za tri kratke godine, ova firma je izrasla od malog regionalnog igrača do vodeće pivare u Rumuniji, ispred glavnih međunarodnih firmi kao što su Inerbew, SAD i Calsberg. Tu firmu na kraju je kupila kompanija Braun Union, koja je sada dio Heineken-a.

Radeći neko vrijeme za kompaniju Braun Union, sve više je postao uključen u široki spektar razvojnih projekata u cijeloj Istočnoj Evropi. Ovim projektima se specijalizovao za obrt i razvoj industrija hrane i pića. Svi ovi projekti su se suočavali sa zajedničkim problemom kako da postanu konkurentniji na tržištu koje se veoma brzo mijenja, te kako da obuhvate sektore kao što su mineralna voda, pivo, čokolada, peciva, vino i alkohol.

Prije nego što je došao u Bosnu radio je godinu dana na strateškom razvoju projekta za velike multinacionalne kompanije, kao što su Coke, Strabackus i Allied Domecq u Londonu.

tekst&foto: Banjalučka pivara

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti