Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Nikolas Helmut - Osnivač Fondacije za antropološka istraživanja Latinske Amerike

16.03.2009. 15:28 / Izvor: eKapija.ba

Prof. dr. Nikolas Helmut rođen je 1945. godine u Detroitu, u američkoj državi Mičigen. Studije je završio na glasovitom sveučilištu Harvard, a historiju umjetnosti doktorirao je na Karl Franzens univerzitetu u Gracu, Austrija.

Profesor Helmut je 1969. godine osnovao Fondaciju za antropološka istraživanja Latinske Amerike. Nastojao je da bogatu kulturnu baštinu ovog dijela svijeta, posebno relikte civilizacije Maja, putem fotografije prezentira što široj javnosti, uspostavljajući neposrednu vizuelnu povezanost između prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, s početkom digitalne revolucije, profesor Helmut je usvojio tehniku skeniranja, što mu je omogućilo da štampanjem reproducira arheološke artefakte.

Svjetska ekspanzija je počela 1999. godine, kada je Fondacija, posredstvom Interneta, na globalnoj razini počela popularizirati mogućnosti digitalnog arhiviranja kulturno-historijske baštine.

Danas je Fondacija profesora Nikolasa Helmuta vodeći svjetski centar za obrazovanje i testiranje tehnologija digitalizacije.

Od jedne web stranice, prof. Helmut je uspio kreirati mrežu od njih pet stotina, koje daju relevantani uvid u napredne tehnologije digitalne fotografije i štampanja velikih formata.

Autor je brojnih stručnih članaka koji uglavnom opisuju njegovo višedecenijsko iskustvo u Gvatemali u pronalaženju i prezentaciji arheoloških ostataka civilizacije Maja.

Njegova misija zaštitnika i promotora kulturno-historijske baštine čovječanstva dovela ga je i u našu zemlju.

Priredio: Asim Bešlija - Društvo znanja

Pogledajte i druge dokumente u rubrici KO je KO

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti