Ličnosti / SVIJET

Olja Bećković: Dobitnica nagrade Jug Grizelj

12.03.2014. 14:25 / Izvor: eKapija.ba

Autorica emisije 'Utisak nedelje' na beogradskoj televiziji B92 Olja Bećković dobitnica je nagrade 'Jug Grizelj' za 2013. godinu. Nagradu ’Jug Grizelj’ od 1991. godine dodjeljuju Grizeljevi prijatelji, kolege i porodica, “za najviša dostignuća u istraživačkom novinarstvu, u službi razvijanja prijateljstva među ljudima i uklanjanja granica među narodima”, sa  željom da čuvaju uspomenu na Juga Grizelja i da podstiču istraživačko novinarstvo.

Od 2012. uz saglasnost porodice Juga Grizelja, nagradu dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Odluku da Olja Bećković bude ovogodišnja dobitnica donio je žiri Fonda ’Jug Grizelj’ čiji  su članovi:  Antonela Riha, Vukašin Obradović, Velimir Ćurgus Kazimir i Filip Švarm. Odluka o nagradi donijeta je jednoglasno, priopćili su organizatori.

Glavni utisak je, kad razgovarate sa Oljom Bećković, autorkom Utiska nedelje, da je ta najuticajnija TV emisija u Srbiji - koja, sa izvjesnim prekidima, traje više od dvije decenije - postala i njen život, piše blic.rs.

Ili barem dobar dio njega, jer u kojem god drugom pravcu da pođe priča, neizostavno se vrati na ono sa čim Olju identifikuju, zbog čega je vole ili mrze, ljute se na nju ili joj aplaudiraju. I nije slučajno epizoda u kojoj je ona preslišala Aleksandra Vučića, zamjenika premijera Srbije bila tema dana, nakon što je emitovana. I najlogičnije je da osvrtom na tih sat i po televizijskog spuštanja najmoćnijeg srpskog političara sa Olimpa na ravan ravnopravne polemike započnemo ovaj razgovor, i to pitanjem da li joj je i šta zamjerio.

"Ne znam! Prošli put kad je gostovao, zamjerio mi je na načinu na koji sam skrenula pažnju ljudima u režiji da puste reklame. Momci su mi uporno davali znak da je vrijeme za reklamni blok, ali razgovor je išao i odjednom su oni prestali da me upozoravaju, više nije bilo hitno i ja sam rekla: "Šta vam je ljudi, što ste se uplašili, pustite reklame!".

''Vučić mi je zamjerio što sam to rekla u program praveći atmosferu kako se njega, eto, plaše i snimatelji. Razumjem njega, ali nisam htjela da kažem ništa zlonamjerno, reagovala sam spontano. Druga je stvar što, izgleda, nije vrijeme za šalu. I moj problem je što proteklih dvadeset godina ne mogu da shvatim da nije vrijeme za šalu. Što se mene tiče, uvijek je vrijeme za šalu i to je jedini način da budemo i da ostanemo normalni'',  kaže Bećkovićeva za blic.rs.

Blic.rs/eKapija.ba

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti