Predrag Tošić najbolji banjalučki gastronom

18.11.2017. 09:26 / Izvor: Akta.ba
Predrag Tošić najbolji banjalučki gastronom

Pored toga što je profesor u UTTŠ BL, Tošić je televizijsko lice, te ima svoje emisije na ATV-u.

Predrag Tošić (37), profesor praktične nastave u UTTŠ BL, te master gastronomije, pravi je dokaz koliko su rad i upornost bitni za svaki posao. Tošić je počeo radeći kao konobar, a danas se nalazi na samom vrhu bosanskohercegovačkog kulinarstva. 

Za portal Banjaluka.net ovaj uspješni i izuzetno skromni mladić otkriva kako je došao do samog vrha u svom poslu.

- Radim od 17 godine, kada sam završio Ugostiteljsku školu u BL, zanimanje kuvar, zatim sam uz zaposlenje učio i završavao škole, četvrti stepen kuvara, zatim Višu hotelijersku u Beogradu, zatim Visoku hotelijersku u BG, smjer gastronom. Nakon toga sam završio Univerzitet za poslovne studije u BL, smijer hotelijerstvo, zatim master gastronomije na UPS u BL, a trenutno studiram na doktorskim studijima iz gastronomije na Prirodno matematičkom fakultetu, Univerziteta u Novom Sadu, te sam počasni član Ruske asocijacije kuvara, ističe Tošić svoju zavidnu biografiju.

Tošić navodi kako je put do vrha bio težak, te da je radio na svim pozicijama u ugostiteljstvu, od pomoćnog radnika u kuhinji do šefa kuhinje, od pomoćnog konobara do direktora ugostiteljstva, te je godinama, stažem i znanjem napredovao u struci.

Njegov put nije bio lak, bilo je mnogo odricanja, truda i rada, ali navodi da se sve to isplatilo. Ono na šta je Tošić izuzetno ponosan je to što se danas može pohvaliti prijateljstvom sa uzorima iz mladosti.

- Ljubav prema kulinarstvu se rodila od najmlađih dana, sa nekih 5-6 godina, kada sam gledao čuvenog kuvara gospodina Stevu Karapandžu i njegove kulinarske emisije. Danas imam tu čast da sam prijatelj sa gospodinom Stevom.

Pored toga što je profesor u UTTŠ BL, Tošić je televizijsko lice, te ima svoje emisije na ATV-u.

- Do saradnje sa ATV televizijom je došlo sasvim slučajno, kontaktirali su me da ih posavjetujem za neke lokacije za snimanje emisje Luk ili med, te su nakon upoznavanja i kraćeg razgovora odlučili da me prime kao člana žirija. Naša saradnja sada traje već godinama na moje veliko zadovoljstvo, jer sam snimajući emisije Luk ili med i Vidimo se na Tržnici imao prilike da upoznam sjajne osobe i steknem veoma drage prijatelje.

Na pitanje naše ekipe da li je teško biti uspješan kuvar u RS, Tošić spremno odgovara:

-Prije svega treba postaviti pitanje šta za koga znači uspjeh. Usudim se reći da poznajem mnoge sjajne kuvare u BL i RS, među njima bih izdvojio Vladimira, Bojana, Dragana, Nemanju, Relju, Gogu, Šućura. Šta je odredilo njihov uspjeh, puno, puno, puno rada i zalaganja, edukacija i želja da budu vrhunski. Da li je to teško na ovim područjima? Veoma teško, jer mnogo kaskamo za novim trendovima u kulinarstvu. Prepreke se prije svega odnose na teže uslove rada (u smislu novije opreme i praćenja trendova), kao i otežanu mogućnost za edukaciju i odlaske na takmičenja. Naše plate, iako su veoma dobre za naše uslove, veoma teško mogu pokriti par dana takmičenja ili nekoliko dana edukacije. Za kuvare iz Evrope taj trošak predstavnja sitnicu, objasnio je on.

Njegove učenike krase zlatna odličja

Uprkos svim poteškoćama i manjku sredstava, Tošić je zahvaljujući sponzorima proljetos imao priliku da svoje učenike vodi na kulinarsko takmičenje u Rusiju.

- Ove godine u aprilu, učenici (kuvari) UTTŠ BL su osvojili tri zlatna priznanja na takmičenju u Moskvi. Nakon toga dobili smo poziv za takmičenje u Sibiru, međutim nedostakak sponzora koji bi snosili troškove puta bili su presudni da se ne pojavimo na tom vrhunskom takmičenju. Sada pripremamo učenike za novo takmičenje u Moskvi koje će se održati 12. januara 2018. godine, priča Tošić.

Pored pripreme učenika za takmičenje, više od deset godina Tošić i sam učestvuje na nacionalnim i internacionalnim takmičenjima u regionu i Evropi. Sa istih je donosio mnoga odličja, a najnovija su jedno srebro i dva zlata sa takmičenja u Istanbulu, održanom u februaru ove godine.

O svojim planovima za budućnost Tošić izdvaja nekoliko stvari.

- Plan mi je da završim doktorske studije, da pokušamo (kolege i ja) u narednim godinama osnovati Udruženje kuvara RS, da što više promovišem kulinarsku struku i naš grad, putem TV emisja i učešćem na takmičenjima širom svijeta. Odavno mi je u planu da pokrenem kurs kulinarstva, ali čekaju se povoljniji uslovi za realizaciju tog plana. Ako ću nešto raditi na tom pitanju to treba da bude samo odlično, a ne prosječno, rekao je.

Poznato je da kuvari rijetko spremaju hranu u vlastitom domu, zanimalo nas je da li je tako i u slučau našeg poznatog kuvara.

- Uživam u pripremi hrane za meni drage osobe, bez obzira koja je hrana u pitanju. I da, većina profesionalnih kuvara rijetko kuva kod kuće. Kod kuće uživamo u krugu porodice koja nam puni baterije za poslovne izazove, objašnjava on.

Na samom kraju našeg druženja, Tošić ima poruku za učenike.

- Želio bih još dodati ovo, naročito za učenike: Kod nas je puno teže ostvariti uspjeh u bilo kojoj branši, ali odgovorno tvrdim da se stalnim radom, učenjem i zalaganjem mogu ostvariti rezultati. Znanje je naš jedini pasoš za budućnost, zaključio je.

Tošiću i njegovom učenicima želimo mnogo medalja i, naravno, sponzora, jer bez njih vrhunski kuvari će ostati neprimijećeni, a samim tim i raznolikost i bogatstvo naše kuhinje.

Izvor: Banjaluka.net

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti