Mirza Kušljugić, ekspert iz energetike: Čovjek koji je odbio direktorsku i premijersku fotelju

14.10.2011. 11:31 / Izvor: eKapija.ba
Mirza Kušljugić, ekspert iz energetike: Čovjek koji je odbio direktorsku i premijersku fotelju

Univerzitetski profesor Mirza Kušljugić, ekspert iz oblasti elektroenergetskih mreža i sistema, član Parlamentarne skupštine BiH pri OEBS-u, zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH rođen je 23. juna 1955. godine. Završio je Matematičku gimnaziju u Tuzli 1974. godine, nakon čega je upisao Elektrotehnički fakultet, a potom je došao na red magisterij na Elektrotehničkom fakultetu u Sarajevu, doktorat, a zatim i specijalizacija u inostranstvu.

Kušljugić je veoma angažirani, ne samo kao univerzitetski radnik već i kao istaknuti političar i intelektualac koji djeluje javno.

Od 1979.godine radi na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli. Od 1990. do 2001. godine bio je i dekan ovog fakulteta. Od 1997. do 1998. godine je bio vijećnik u Općinskom vijeću Tuzla, nakon čega je izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine. Na Općim izborima 2000. godine osvojio je 18.820 glasova, i ponovo je izabran u Parlament FBiH. Poslaničku klupu napušta 2001. godine kada postaje ambasador i stalni predstavnik BiH pri Organizaciji ujedinjenih naroda (OUN), gdje se zadržava do 2005. godine. Do odlaska u New York, tokom 2001. godine, bio je i predsjednik Upravnog odbora Elektroprivrede BiH.

Bio je predsjednik Odbora za energetiku, industriju i rudarstvo, član Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i sport te član Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku. Od 2006. godine Kušljugić je predsjedavajući Upravnog odbora Fonda otvoreno društvo BiH. Na Općim izborima 2010. godine izabran za zastupnika u Predstavničkom domu Paralmentarne skupštine BiH.

O svojim angažmanima smatra da je nemoguće bilo kroz godine kroz koje je prošli ostati pasivan u državi u kojoj je odlučio da živi.

Mirza Kušljugić poznat je i po tome što je odbio ponudu stranačkog rukovodstva da se aktivno uključi u izvršnu vlast, odnosno odbio je fotelju federalnog premijera. Također, sličnu ponudu je odbio i 2000. godine kada se između fotelje premijera ili generalnog direktora EPBiH izborio se za manje odgovornu, ali u svakom slučaju bolje plaćenu funkciju ambasadora BiH pri UN-u.

Oženjen je suprugom Brankom sa kojom ima sina Vedrana. Govori engleski i ruski jezik.

(Parlament BiH, ekapija)

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"



*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti