Almira Huseinović, šef službe za informisanje VTKBiH: Novi izazovi vječita inspiracija

09.02.2010. 13:00 / Izvor: eKapija.ba
Almira Huseinović, šef službe za informisanje VTKBiH: Novi izazovi vječita inspiracija

Almira Huseinović je dio tima Vanjskotrgovinske komore BiH dvije godine i na poziciji je šefa Službe za informiranje. Po zanimanju je diplomirani ekonomista, a dugi niz godina bila je angažirana u medijima. Zahvaljujući tom iskustvu, menadžment ove institucije joj je ponudio angažman s namjerom poboljšanja imidža i promocije rada Komore u javnosti.

Poziciji u Vanjskotrgovinskoj komori BiH prethodio je interesantan životni put: angažman u Konzulatu BiH u Ljubljani, zatim Brussels-u. Povratkom u BiH okušala se u medijima, najprije na NTV Hayat, kao urednik i voditelj, nakon čega je osvojila gledateljstvo. To je bila ulaznica za Javni servis, kada ju je menadžment BHT-a pozvao u svoje redove. Najviše traga ostavila je kao lider centralne informativne emisije na BHT1, po čemu je i danas prepoznaju.

Temperamentna, pozitivna, svestrana i uvijek raspoložena ističe koliko kreativnost i inventivnost, te dobra komunikacija opredjeljuju svaki posao na uspjeh ili neuspjeh. Do sada, kaže, nije imala većih padova. Linija njenog uspjeha polako i sigurno iz godine u godinu raste.

Pozicija šefa Službe za informiranje u Vanjskotrgovinskoj komori predstavlja joj priliku da primjeni dosadašnjeg iskustva u medijima i njenog profesionalnog opredjeljenja.

"Promocija i odnosi s javnošću uopće zahtijevaju plan i definiranje koraka, tj. strategiju. Imajući u vidu stanje u kojem se bh.društvo nalazi, prvenstveno političku situaciju koja se reflektira na sve segmente, pravi izazov predstavlja nametnuti privrednu temu u prve minute televizijskih informativnih emisija (jer su najgledanije), ili prve stranice printanih medija. Osoba koja se bavi takvom vrstom posla treba posjedovati kako znanje, tako i vještine, kao što su kreativnost, pronicljivost, izraženu sposobnost dobre komunikacije, mrežu kontakata i sl. U prvom redu uvijek ističem dobru komunikaciju, jer je ona osnov svega. Od komunikacije zavisi da li ćete i koliko kvalitetnu informaciju dobiti. Kao takva, za koga je relevantna, kome je želite plasirati i na koji način. To nije uvijek lako. Iako rado koristim moderne tehnologije, brzinu i mogućnosti koje pruža internet ne može zamijeniti živu komunikaciju. U ovom poslu veoma je važan direktan kontakt, jer uvijek dobijem ili pružim informaciju više. Međutim, poslovne sastanke je gotovo nemoguće organizirati bez korištenja mobilnog telefona i sms-a. Zahvaljujući dosadašnjem iskustvu, mogu procijeniti šta je novinaru u određenom trenutku potrebno, koja vrsta informacije, sagovornik, ili intervju", ističe Almira.

Kao jedna od najstarijih institucija u našoj zemlji, u protekloj godini Vanjskotrgovinska komora BiH obilježila je 100. godišnjicu postojanja. Duga tradicija postojanja nameće obavezu za još profesionalniji i efikasniji način servisiranja privrede Bosne i Hercegovine, kao glavnog pokretača na putu ka evropskim integracijama.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine je samostalna, nevladina, neprofitna, javnopravna asocijacija privrednih subjekata i privrednih udruženja sa teritorija Bosne i Hercegovine. Njena misija je promocija bosanskohercegovačke ekonomske zajednice u zemlji i inozemstvu, unapređenje izvoza, profesionalno osposobljavanje kadova, te implementacija evropskih direktiva.

Danas, kada se suočavamo sa izazovima koje nosi integracija u Evropsku uniju, novonastalo privredno okruženje zahtijeva od VTK BiH efikasno, kvalitetno i brzo pružanje komorskih usluga, na čemu intenzivnno i predano radi sedam sektora Vanjskotrgovinske komore BiH.

"Moj posao je pružiti sektorima podršku kroz promociju rezultata, organiziranjem i moderiranjem konferencija za medije, animiranjem medija za određenu temu/projekt, informiranje javnosti o tome i sl. Činjenica je da novinari u našem medijskom prostoru nisu educirani i nemaju dovoljno ulaznih informacija o važnosti tema i događaja u privredi. Urednik ma kojeg medija uvijek će se odlučiti propratiti neki politički događaj u odnosu na privredni, koji se događa u isto vrijeme. Olakšavajuća okolnost u plasiranju informacija o rezultatima rada Vanjskotrgovinske komore BiH je izdavanje poslovnog magazina "InfoKom", čiji sam urednik. To je dobra prilika da u vlastitom glasilu (komorsakom) možete prezentirati aktualnosti i teme o radu Komore, koje se tiču cjelokupne poslovne zajednice “, objašnjava ona.

U eri opće globalizacije i tranzicije, pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji se smatra strateškim prioritetom. S toga je VTK BiH započela i uspješno okončala aktivnosti na uvođenju i implementaciji EN ISO 9001:2008 standarda, što predstavlja uvođenje najviših standarda u poslovanju koji važe na evropskom tržištu.

"Veoma smo ponosni na certifikat EN ISO 9001:2008, koji je najrasprostranjeniji u Evropi. Osim pravila u radu koja sistem definira, rad i rezultati su transparentni korisnicima-članovima, te na osnovu anketnih upitnika o zadovoljstvu korisnika moguće je raditi na poboljšanju i korekcijama", dodaje Almira.

Almirina vječita inspiracija su novi izazovi. Osoba je koja voli kreirati mnogo više, nego implementirati. Najviše voli projekte "Nemoguća misija", tada ulaže najviše energije, adrenalin je na visokoj razini. I naravno, kako kaže, reducira šanse za neuspjeh na minimum. Maksimalna predanost ma kakvom projektu, ne može rezultirati neuspjehom.

"Uz sve to, veoma je važno biti piti pozitivan, jer pozitivna osoba privlači pozitivne stvari. Oprezna sam u svojim poduhvatima, ali ne dozvoljavam da me strah paralizira. Inspiracija mi je i cjeloživotno učenje. Volim čitati i sticati nova znanja. U posljednje vrijeme najviše čitam knjige iz oblasti menadžmenta, marketinga i komunikacija. Sklonost ka čitanju i stalnom učenju nastojim prenijeti djeci. Moram priznati da nije lako biti konkurencija facebook-u, msn-u i sl.“, ističe Almira.

Porodična je osoba, majka dvije kćerke, od 13 i 11 godina. Privodi kraju postdiplomski studij "Menadžment u lokalnim zajednicama", zajednički studij Ekonomskog i Fakulteta političkih nauka. Ima velike snove, a sve dosadašnje je sprovela u stvarnost.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti