Samir Selmanović, direktor kompanije Dekra savjetovanje - Njemačke standarde uvode na bh. tržište

Ličnosti / PRIVREDA I POLITIKA

Samir Selmanović, direktor kompanije Dekra savjetovanje - Njemačke standarde uvode na bh. tržište

17.03.2010. 12:32 / Izvor: eKapija.ba

Način na koji se Samir Selmanović, direktor kompanije Dekra savjetovanje iz Sarajeva, bori sa stresom je jednostavan. Naime, kaže da u borbi protiv stresa često koristi požarne stepenica koje vode do njihovog ureda koji se nalazi na 10-om spratu. Što se tiče hobija Selmanović kaže da u to trenutno spada košenje trave u vrtu. Osim toga svoje slobodno vrijeme u zadnje dvije i pol godine najviše provodi sa svojom kćerkom.

Njegov radni dan je ističe, dinamičan i efikasan. Govoreći o izazovima u svom životu kaže da mu je najveći privatni izazov bio osvojiti srce svoje sadašnje supruge, a poslovni - uvjeriti domaće kompanije u prednosti saradnje s njegovom kompanijom.

Inače, glavna djelatnost kompanije DEKRA savjetovanje d.o.o., koja je osnovana od Dekra Arbeit GmbH iz Stuttgarta, je posredovanje pri zapošljavanju i privremeno zapošljavanje. Pored ovoga pružaju usluge procjene psihološkog potencijala i psihološkog testiranja, kao i ispitivanje organizacijske klime i zadovoljstva poslom, te Mystery Shoppinga.

"Kao posebnu stavku izdvojio bih uslugu treninga, edukacije i poslovnih seminara za zaposlene koji, kao polaznici DEKRA Akademije, kroz poslovni, lični i grupni nivo savladavaju nove alate i vještine u jednom od brojnih ponuđenih područija Hard Skills (poslovni aspekti) i Soft Skills (aspekti ličnog razvoja)", kaže Selmanović.

Budući da je Dekra osnovana od njemačke Dekra Arbeit u poslovanju su se trudili njemačka iskustva i standarde, uz male preinake, prenijeti na ovo tržište. "Za kratko vrijeme, upravo zahvaljujući njemačkim smjernicama postali smo prepoznatljiva "pojava" na ovim prostorima", kaže on.

Smatra da je dobra osnova svake uspješne saradnje s klijentima obostrano razumijevanje i uvažavanje. "Bilo kakvo odstupanje od ovih smjernica vodi krivim putem", smatra Selmanović.

Budući da kompanija nudi sveobuhvatnu uslugu što se tiče zapošljavanja od psihološke procjene do provjere kako zaposlenici rade kroz uslugu Mystery Shopping-a kaže da ne planiraju uvođenje novih usluga. Ističe da će se nastaviti držati paketa usluga kojeg pružaju uredi DEKRA-e širom svijeta.

Na naše pitanje može li se za kompanije koje posluju na našem tržištu reći da im je čovjek najvažniji resurs kaže da u principu, nastoji izbjegavati generaliziranje, ali naglašava da je uz časne izuzetke fraza "Svako je zamjenjiv" ona koja se najčešće koristi u BiH.

Selmanović je inače rođen 22.11.1972. godine u Sarajevu, gdje završava osnovnu i srednju školu te Fakultet političkih nauka, odsjek za sociologiju. Edukaciju nastavlja na Univerzitetu Tromso u Norveškoj gdje je 2003. godine završio prestižni akademski program za Jugoistočnu Europu sa temama: "Intermediate quantitative methods", "Advanced quantitative methods I", "Research seminar on social survey analyses in South-East Europe", "Advanced quantitative methods II", "SPSS course".

Od 2003. godine je član udruženja South East European Social Survey Project (SEESSP). A, 2004. upisuje magistarski studij na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Nakon višegodišnjeg radnog iskustva u međunarodnim i domaćim kompanijama od 2007. godine obavlja funkciju direktora u kompaniji DEKRA savjetovanje d.o.o. BiH, članice DEKRA AG.

LIČNA KARTA

Ime i prezime: Samir Selmanović

U autu slušam: U zadnjih par godina nisam baš u toku sa muzičkim dešavanjima pa većinom slušam stariju muziku. U autu trenutno slušam Majke - "Put do srca sunca" i Nouvelle Vague - "Bande a Part", ili Radio Sarajevo.

Najdraže putovanje: Istanbul, 2007. godine

Najveći izazov: Osvojiti srce moje sadašnje supruge

Za 10 godina vidim se: Stariji za 10 godina

Pogledajte i druge dokumente u rubrici "Ko je ko"

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti